KAMP PRIJATELJSTVA: Susret djece iz više gradova BiH u Strgačini kod Rudog

Hits: 1284

Njih što se tiče, Strgačina kod Rudog, škola gdje su smješteni – centar su svijeta. U njemu su djevojčice i dječaci, njih više od 40, đaci OŠ “Avdo Smajlović”, Sarajevo, OŠ „Sveti Sava“ Foča, OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ iz Goražda i OŠ „Boško Buha“ Štrpci – učesnici tradicionalnog, petog po redu Interkulturalnog kampa. Njima su se pridružili i đaci odjeljenja sa posebnim obrazovanim potrebama goraždanske OŠ “ Fahrudin Fahro Baščelija”, članice i članovi ruđanskog udruženja za pomoć licima sa posebnim potrebama “Nada”, nastavnici iz pomenutih škola. U svečanosti otvaranja ovogodišnjeg kampa prisružili su im se i predstavnici vlasti iz Rudog, OSCE-a… A na svečanosti i program koji su pripremili đaci i nastavnici. Mnogo radosti o osmjeha.

13533148_1171700146216187_5858067842036616979_n

U velikoj grupi sretnih ljudi, nasretnija, najuzbuđenija i sa najviše posla je Milena Kujundžić, predsjednica Udruženja “ Nada “ iz Rudog koje, uz podršku Ambasade SAD u BiH i organizuje ovaj , po mnogo čemu, jedinstven kamp u BiH. Žena velikog srca i nevjerovatne energije.
13522022_1171699822882886_6978112965926963065_n
– Kamp ove godine traje šest nedjelja i u njemu će boraviti ukupno 240 djece školskog uzrasta a sa nama će biti i isto toliko djece sa poteškoćama u razvoju iz više gradova, uz pratioce. Dakle, kroz kamp će sigurno proći više od 500 učesnika. Presretna sam što smo domaćini ovog kampa prijateljstva, mira, razumijevanja, ljubavi . Svaka škola će ovdje zasaditi jedno drvo – drvo koje simbolizuje prijateljstvo i povezanost među ljudima – sa radošću kaže Milena. Prevashodni cilj ovog kampa je druženje i razvijanje tolerancije među mladima.
-Kao i ranijih godina pripremili smo i brojne edukativne sadržaje, zabavne i sportske programe kao i nekoliko izleta u Rudo i Višegrad, kako bi se učesnici kampa upoznali sa kulturno- istorijskim spomenicima u ovom kraju – kaže predsjednica Udruženja “ Nada”.
U dvorištu škole u Strgačini zvonki smijeh, pjesma, desetine radosnih djevojčica i dječaka, nastavnika. Nastavnica Mevlida Klačar iz sarajevske OŠ “ Avdo Smajlović” je, kako ističe, od samog starta ovog projekta vezana za kamp.
-U našoj školi, đaci koji su već bili u kampu, o njemu govore samo u superlativima. I žele da dođu opet. Ovdje se djeca druže, stvaraju jedno veliko prijateljstvo koje zaista traje – kaže Mevlida.
Lijepe riječi o kampu ima i Zahida Alić, profesorica engleskog jezika u goraždanskoj OŠ “ Fahrudin Fahro Baščelija” – Naša škola prvi put je na pvom kampu. Ja sam oduševljena organizacijom i atmosferom koja ovdje vlada. Biće ovo svakako jedno nezaborvno i prelijepo iskustvo, za djecu posebno jer imaju priliku da se upoznaju sa drugim kulturama, razviju i grade pozitivanm odnos prema različitostima koje su naše stvarno bogatstvo – smatra Zahida.
13516312_1171700356216166_3875960060023351913_n
-Ja sam ovdje, u Strgačini, u kampu drugi put i sretna sam zbog toga. Ja sam u stalnom kontaktu sa prijateljicama i prijateljima koje sam stekla tokom prvog boravka, djevojčicima iz Rudog i Viešgrada, a sigurna sam da ću sada steći nove drugare – kaže Dženeta Taferaj iz OŠ “ Avdo Smajlović”.
Srđan Milutinović iz fočanske OŠ “ Sveti Sava” ističe kako u kampu imaju priliku da nauče dosta novog, u oblasti interkulturalizma posebno, ali i da se druže kroz sportska nadmetanja.
U Strgačini su našu novinarsku ekipu dočekali pjesma i osmjesi. I ispratili. Pozdravljamo se a poželjeli smo da ostanemo duže u društvu djevojčica i dječaka iz više gradova Bosne i Hercegovine koji u srcima nose samo dobrotu i iskrenu ljubav za ljude i nesebično ih dijele svuda oko sebe.
Ta će dobrota i ta ljubav sigurno biti osnaženi njihovim boravkom u kampu prijateljstva u Strgačini.
Izvor – Glas Goražda