ADŽEM: USPORIVAČI SAOBRAĆAJA ZA BOLJU SIGURNOST GRAĐANA GORAŽDA

Hits: 114

Pomoćnik gradonačelnika Enver Adžem ističe da je riječ o aktivnostima koje su planirane Programom održavanja i uređenja saobraćajnica od interesa za Grad Goražde, još u prošloj godini.

– Ova Služba je na inicijativu mjesnih zajednica, vijećnika i građana koji su to inicirali zbog sigurnosti, predložila izradu tih usporivača saobraćaja ili “ležećih policajaca” kako se čestvo nazivaju. Postavljaju se u naseljima Hubjeri, Kazagići, zatim u gradskom dijelu, tamo gdje grad vrši upravljanje tim ulicama. Već ima pitanja, zašto se ne postavljaju u frekventnim ulicama primjerice u Titova ili Ferida Dizdarevića, ali mi nemamo nadležnost na putu M20 i regionalnom putu, koji prolaze kroz grad – ističe Adžem.

Iako bi usporavanje saobraćaja na ovaj način trebalo doprinijeti većoj sigurnosti i vozača i pješaka, po Adžemovim riječima, reakcije građana su različite.

– Ima ih koji podržavaju i koji osporavaju navodeći da je to štetno za vozila. Mi smatramo da je to bilo neophodno i neće valjati jedino onima koji se ne pridržavaju ograničenja brzine. Ljudski životi su ipak najvažniji i zbog nesavjesnih vozača prinuđeni smo na ovaj korak – kazao je pomoćnik gradonačelnika Goražda.

U službi za urbanizam ističu da sličnih zahtjeva za postavljanje usporivača saobraćaja već ima i iz drugih mjesnih zajednica poput onih kojima pripadaju novoizgrađene saobraćajnice prema Ilovači i Beriču. Napominju da će svi biti razmotreni i realizovani u dogovoru sa mjesnim zajednicama i u interesu građana.

fena.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.