AKUMULIRANI DEFICIT BPK GORAŽDE BLIZU 20 MILIONA MARAKA

Hits: 81

Stanje u budžetu BPK Goražde nije na zadovoljavajućem nivou. Akomulirani deficit iznosi blizu 20 miliona maraka što predstavlja više od polovine kantonalnog budžeta u ovoj godini. U ministartvu finansija ističu da se uspjevaju izmiriti samo osnovne obaveze, te da je u posljednjem kvartalu ove godine priliv sredstva bolji od planiranog.

Po svim pokazateljima Bosamsko – podrinjski kanton Goražde 2019 –tu godinu okončaće sa finansijskim deficitom. Budžet od 39.344.836 KM i ne ostavlja neke velike mogućnosti obzirom da su na naplatu stigle neizmirene obaveze iz prošlog perioda.

„Akomulirani deficit je 7 miliona, međeutim potrošeno je bilo namjenskih sredstva koje nisu bile vraćene i ta sredstva se kreću cirka milion maraka, zatim obaveze koje nisu vraćanje po obavezama kredita MMF-a, tako da je ovaj kanton opterećen obavezama blizu 20 miliona“. Trenutno nisu ugrožene osnovne funkcije kantona, uspjevamo izmirivati plaće, doprinose, vraćamo i dio obaveza prema kreditu Razvojne banke, radi se o kreditu Saudijskog Fonda, ispunjavamo obaveze prema borcima i socijale. Gdje fali? Fali obično prema transferima, to su pomoći sportskim klubovima, pomoći poticajima privredi i slično i tu radimo koliko možemo“, kaže ministar finansija BPK Goražde.

Do rebalansa budžeta vjerovatno neće doći jer je po riječima ministra finansija povećan priliv sredstva.

„Prihodi idu bolje nego što su se planirali u 2019 godini, međutim akomulirani deficit je ogroman. Postoje obaveze iz 2017 godine koje smo mi po zakonu morali izmirivati jer nas pritiskaju dobavljači koji supoprilično imali razumjevanja, ali već se bliži rok zastare tako da smo morali izmirivati dobar dio tih obaveza i novac koji smo dobijali iz prihoda koji je stizao nije dostatan da se izmiriju redovne obaveze iz ovog budžeta odnosno obaveze iz ove godine „, kaže ministar Agović.

U ministartvu BPK Goražde kažu da je ona osnovu ovih pokazatelja u pripremi izrada budžeta za 2020 godinu.

rtvbpk / gorazdeportal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.