AMBASADORICA SAD MAUREEN CORMACK U POSJETI BPK GORAŽDE

Hits: 1025

Drugog dana posjete istočnoj Bosni, ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack sastala se i s premijerom BPK Goražde, Emirom Okovićem (SDA), ministrom privrede Mehom Mašalom (SBB) i njihovim saradnicima.

Privredni razvoj ovog dijela BiH bio je centralna tema razgovora.

– Vrijeme nas je poslužilo tako da sam imala spektakularan pogled na ovaj dio vaše zemlje – kaže ambasadorica Cormack, koja je dan ranije posjetila i Žepu i Višegrad.

Prema riječima premijera Okovića, ovo je prva posjeta američke ambasadorica u mandatu aktuelne Vlade BPK.

– Uvijek ističemo ključne probleme i ključni projekt za ovaj Kanton. Iskoristili smo i ovu priliku da ukažemo u kojoj smo fazi i šta smo uradili na ključnom projektu povezivanja sa Sarajevom, uz podsjećanje da je cesta Sarajevo – Goražde dio i Dejtonskog sporazuma – kazao je Oković.

Goražde je u pogledu razvoja privrede poprilično uspješna priča, kaže Cormack, koja je posjetila pogone „Preventa“, lidera po broju uposlenih u istočnoj BiH.

O razvoju ove kompanije u industrijskoj zoni Vitkovići ona je razgovarala sa Harisom Rahmanom, članom Uprave Preventa BiH i direktoricom „Preventa Goražde“, Lejlom Ferhadbegović. Ambasadorica SAD se sastala i s predstavnicima partnerskih nevladinih organizacija u Goraždu, a posjetu okončala razgovorima sa načelnicom Novog Goražda Milom Petković.

U protekla dva dana ambasadorica je razgovarala sa mladima, povratnicima, predstavnicima vlasti i građanima ovog dijela BiH, čiji bi život, izgradnjom kvalitetnije ceste prema glavnom gradu države, bio mnogo drugačiji.

– Evropska unija je preuzela vodeću ulogu kad je riječ o infrastrukturi. Nedavno je održan vrlo uspješan sastanak premijera iz regiona. Mi smo spremni podržati sva nastojanja da se postignu politički dogovori oko toga, ali mislim da je EU preuzela vodeću ulogu po pitanju putne infrastrukture i finansiranja takvih projekata. Voljela bih da dođe dan kada ću auto–cestama putovati širom BiH – istakla je Cormack.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.