AMEL TUKA IZ GENTA: PREKRASAN JE OSJEĆAJ OBORITI REKORD STAR 30 GODINA

Telefon mi ne prestaje da zvoni. Zovu prijatelji sa svih strana, čestitaju, raspituju se… Upravo sam pričao sa ocem Senadom i majkom Nerminom, i oni su presretni, jer zove rodbina, komšije, prijatelji… Svi čestitaju, raspituju se kada ću doći. Prekrasan je osjećaj oboriti rekord Balkana star 30 godina.

To je u razgovoru za Avaz.ba iz Genta kazao Amel Tuka, najbolji bosanskohercegovački atletičar, koji je osvojio drugo mjesto na dvoranskom Međunarodnom atletskom mitingu u Gentu, a pri tome oborio i dvoranski rekord Balkana star 30 godina.

Drugo mjesto

Tuka je kroz cilj prošao u vremenu 1:46.33 minute, iza Marokanca Mostafe Smailija (1:45.96), a ispred Abrahama Rotiča iz Kenije (Rotich, 1:48.05), o čemu je Avaz.ba još sinoć pisao, nakon što nam je sam Tuka javio lijepu vijest iz Belgije.

Tuka je u dvorani u Gentu srušio balkanski rekord koji je prije 30 godina postavio Predrag Melnjak, 10. februara 1988. godine na utrci u dvorani u Torinu.Melnjak je tada ostvario vrijeme 1:46.40 minute, a Tuka je za sedam stotinki nadmašio njegov rezultat.

– I sama utrka je bila vrhunska. Zadovoljan sam, iako sam osvojio drugo mjesto. Imao sam lijep osjećaj od samog starta. kasnije i na 400 metara. Kada sam ušao u cilj i vidio da sam oborio taj rekord Melnjaka star 30 godina, bio sam oduševljen. Ipak se na ovaj rezultat čekalo od 1988. godine. Mislim da je ovo sjajan rezultat, ali i tek početak novih uspjeha – kaže Tuka za naš portal.

On kaže da je zahvalan i treneru Đanija Gidinija (Gianni Ghidini).

– Njemu se moram zahvaliti jer me vratio na program treninga iz 2014. godine kada sam imao i najviše uspjeha i godinu poslije toga. Taj sistem rada mi odgovara i vjerujem da će donijeti nove rezultate, slične onom sa Svjetskog prvenstva iz Pekinga kada sam bio treći na svijetu. Imam lijep osjećaj, a ovo je tek početak, jer je riječ o prvoj utrci u ovoj godini na 800 metara – kaže Tuka.

Zahvalnost svim prijateljima

Na kraju se  zahvalio svim prijateljima koji su ga zvali, kako njega tako i roditelje.

– Hvala svima. Obećavam da ćemo imati prilike da se radujemo još dobrim rezultatima. Prvu priliku ću imati već u Istanbulu, gdje 17. februara učestvujem na Prvenstvu Balkana. Vrijeme je za nove radosti – priča nam Tuka dok čeka avion iz Genta za Veronu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: