AMER SILAJDŽIĆ: PRED LJEPOTOM GORAŽDA I DRINE SVE POSTAJE NEBITNO

Hits: 9078

Drina je stoljećima inspirirala umjetnike i očaravala turiste, ali su njene ljepote na fotografijama sačuvali samo rijetki. Međutim, razvoj digitalne tehnologije, dostupnost aparata i društvenih mreža kao najlakšeg načina za prezentaciju, doveli su do toga da u Goraždu stasa generacija mladih zaljubljenika u fotografiju. Među njima je i 21-godišnji Amer Silajdžić, apsolvent na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

– Ljubav prema fotografiji sam naslijedio od oca, koji je kao mladić kupio neki mali, analogni aparat kako bi bilježio neke porodične trenutke, svoje putovanje u daleku Libiju. Ta ljubav postala je trajna nakon što sam napravio prve fotografije sa motivima prirodnih ljepota moga grada – kaže Silajdžić.

Sa svojim fotografijama Amer učestvuje na konkursima i izložbama, 2014. godine imao je prvu samostalnu izložbu fotografija, a najveći uspjeh do sada je prvo mjesto na konkursu USAID-a i Općine Goražde. Fotografira grad i njegove prirodne ljepote, ali radi i stilske fotografije djevojaka, koje pristanu da mu poziraju.

– Jednom kada osjetite strast za fotografijom to postaje dio vas i sve što vam se dešava u životu, sve trenutke koje prolazite, vidte kao fotografiju. Ne kaže se džaba da fotografija govori više od 1000 riječi, jer ne samo da će vas veoma lako zainteresovati i privući, već će vam ostati u pamćenju duži period. Moja najveća inspiracija je Drina, naše bogatstvo koje teče kroz grad, jer kada stanem na njenu obalu sve drugo nestaje, postaje nebitno – kaže Silajdžić. Njegov prioritet je završiti fakultet, a u budućnosti planira spojiti ekonomiju, koju studira i ljubav prema fotografiji, pa pokrenuti foto studio.

Izvor – AVAZ