(FOTO) AMINA HODŽIĆ NOVINARKA FTV-a: “OBRAZOVANJE JE JEDINO ŠTO VAM NIKO NE MOŽE ODUZETI”

Hits: 3124

Amina Hodžić  prepoznatljivo je lice FTV-a,prije svega emisije„Federacije Plus“, ali i drugih informativnih emisija ove medijske kuće. Već pred kraj srednjoškolskog obrazovanja znala je da će novinarstvo biti njeno životno opredjeljenje, iako je još kao dijete glumila voditeljicu vijesti. Roditelji i nisu bili baš sretni što će Aminino opredjeljenje biti novinarstvo posebno iz razloga što je insistirala na odlasku u Sarajevo, odnosno fakultet političkih nauka zbog studija žurnalistike

– Od svog sna nisam odustala. U vrijeme upisa na žurnalistiku u Sarajevu počela je sa radom nova televizija, Face TV, na čiji konkurs za novinare se prijavljujem. Ubrzo su me pozvali da radim, i tako cijeli ljetni raspust provodim u Sarajevu, učeći osnove televizije. Evo i danas sam stanovnica glavnog grada BiH ali sada na FTV-u – prisjeća se Amina svojih novinarskih početaka.

Amina uživa i u konzumaciji štampanih medija, ali vrlo često nema vremena uz prvu jutarnju kafu prelistati novine, pa tek za njih vremena nađe u večernjim satima. Papir je papir i pisana riječ je trajna, pa je uvijek zanimljivo čitati proširenu, tematizovanu informaciju, kaže Amina.

– Nerijetko, krucijalne vijesti prođu kao dio lanca, a kolumnisti poput Vildane Selimbegović, često je tu i Gordana Katana, detaljno i retrospektivno ukazuju na bitnost događaja, te ukazuju na odgovornost javne vlasti. Katana i Selimbegović  pokazuju moć pisane riječi, ali i pozivaju na građansku odgovornost. One su tu da pojasne prosječnom recipijentu događanja  kojima često i novinarski profesionalci ne pristupaju odgovorno – zaključuje Hodžić.

U novinarskom poslu fizički izgled je izuzetno važan naglašava Amina i dodaje kako je vrlo  važno da se žena osjeća dobro u svom tijelu. Svojim izgledom privlači pažnju fotografa, kaže bilo  je ponuda i da se bavi modelingom ali da je to profesija koja je ne ispunjava.

– Moramo konstantno raditi na sebi, na svom obrazovanju, na izgledu i na međuljudskim odnosima. Ako i kada govorimo o  unutrašnjoj ljepoti, s tim se rodite, to je kućni odgoj, karakter. Ne treba zaboraviti i da je ljepota u oku posmatrača. Zapravo to je unutrašnja harmonija, smirenost duše i lično zadovoljstvo. Unikatnost je zapravo najbolji oblik ljepote. Biti svoja, daleko od mainstream ponašanja, odbacivati predrasude i stereotipe. Sterotipi su najveći ljudski neprijatelji. Čovjek je veliki  i njegova ljepota je velika onoliko koliko se razlikujemo od drugih, koliko smo drugačiji, na koncu, koliko smo svoji. Lični moral i etika stvaraju neospornu auru, odnosno karizmu. Ta karizma je ustvari najveći kompliment za svakog voditelja. Sto se modelinga tiče, ponuda je bilo, ali nije to profesija kojom se želim baviti – naglašava Hodžić.

Zdrava ishrana i trening  sigurno će rezultirati vitkom linijom kaže Amina. Savjet kako postiči idealnu vitku liniju nemoguće je dati obzirom da je svačiji metabolizam drugačiji, ali je činjenica da moramo voditi računa šta jedeno i ishranu je svakako potrebno prilagoditi poslu koji obavljamo.

– Zdravlje ulazi na usta. Pažljivo biram sta jedem. Trudim se da to budu organski proizvodi, nikada brza hrana, ne konzumiram alkohol, čak sam prestala i cigarete konzumirati – kaže novinarka Amina Hodžić.

Slobodnog vremena gotovo da i nema priča Amina. Trenutno je angažirana na master studiju na Fakultetu političkih nauka i cijeni kako je obrazovanje jako bitno.

– Naredni cilj mi je titula magistra, i slobodno vrijeme mi je posvećeno tome. Uvijek pokušavam teoriju dokazati ili osporiti u praksi, razgovarati sa prijateljima o fakultetu, o našim percepijama djela pojedinih autora. Ostatak slobodnog vremena provodim kod porodice u Zenici, gdje se najviše punim pozitivnom energijom. Oni mi daju nevjerovatnu snagu za sva iskušenja sa kojima se suočavamo. I naravno, kad stignem, onda idem na terapiju pozitivne energije kod svog prijatelja Slađana Tomića – kaže Amina.

Samo dobar čovjek može biti dobar novinar i dobar voditelj izričita je Amina Hodžić

– U životu sam sve postigla i napravila potpuno sama, bez  pomoći roditelja ili bilo koga drugog i ponosna sam na to. Tako da idem samo vlastitim stopama!  Od novinara cijenim rad Gorana Milića, koji je zaista divan čovjek, kao i Adnan Rondić koji me također oduševio. Posebno mjesto ipak ide Slavku Ćuruviji, čovjeku pred čijim se imenom treba pokloniti. On je simbol otpora, novinarske odvažnosti i hrabrosti. Ujedno, njegova smrt je i odraz duboko kriminalizovanog društva. Balkanskog društva.

Amina Hodžić ima puno planova za budućnost ali je za sve postignuto do sada prije svega zahvalna Bogu.  Sve planove upravo i prepušta višoj sili, i u tom smislu vjeruje  da nijedan čovjek nema mogućnost i ne može odlučivati o mojoj karijeri! Ta činjenica joj mnogo olakšava u ambicijama!

gorazdeportal.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *