APEL: SPASITE I LJUDE I PSE U PRAČI

Hits: 11313

Najavljivan kao definitvno rješenje problema za pse lutalice, azil za napuštene pse u Prači postao je noćna mora stanovnika ove Općine, ali i za same životinje.
Za smještaj jednog psa, mjesečno u ovom azilu Država na raznim nivoima je plaćala 175, 00 KM.
Firma “Murai komerc” iz Vogošće je vlasnik ovoga azila u Prači. Dobro upućeni nam kažu da iza ovoga projekta stoji Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA, koji je iz Vogošće, kao i firma “Murai komerc”(slučajnost ili ne), ali kod Asima Sarajlića sigurno  nije prevladala ljubav prema životinjama,sigurno je više ljubav prema novcu.
Zašto je azil za pse u Prači postao noćna mora stanovnika?
U azilu i oko azila se nalaze četiri masovne grobnice ( bez dozvole i nepropisnim ukopavanjem pasa) i u svakoj od njih se po informacijama radnika nalazi od 30 do 170 leševa pasa, kao i pojedinačne manje  grobnice od 1 do 5 pasa po šumi od Prače prema Goraždu. Psi su bacani u rupe pored rijeke i ne možemo zamisliti o kojoj količini pasa se radi, na koji način su psi umirali i kakve će biti posljedice ovo nepropisno ukopavanje imati za vodu i okoliš. Ovim su direktno povrijeđeni članovi 11, 18, 104 „Zakona o okolišu Federacije Bosne i Hercegovine“.
Nijedan od pasa koji je ukopan nema medicinsku dokumentaciju. To podrazumjeva zdravstveno stanje psa, način na koji je podlegao, obavezni nalaz krvi ( jer se nalaze u sabirnom centru), a sve ovo u cilju radi spriječavanja širenja zaraze na ostale životinje, ljude u Azilu, kao i ljude i životinje u okolini, a što nalaže Zakon o Veterinarstvu FBiH i BiH.
Po izjavama mještana, većina pasa je puštana iz azila i počeli su napadati stoku ili biti meta lovaca po šumama.
Stanje je alarmantno. Fotografirali smo tzv. hladnu komoru u kojoj bi, po pravilima, trebali biti pohranjeni lijekovi i hrana za pse. Fotografirali smo ubuđalu hranu, hranu kojoj je odavno istekao rok, neispravne vakcine i lijekove koje psima više štete nego što koriste. Ne mogu da vjerujem da su pse hranili čoko-plazmom, pa i budala zna da psi teško obolijevaju od čokolade. Drugi problem je činjenica da pasa ima više oko azila nego u azilu, pa su često na meti seljana. Nisam vidio, ali su mi rekli da u neposrednoj blizini azila ima na stotine leševa pasa koji mogu zagaditi vodu koju pijemo , kazao je za Fenu zaštitari i ljubitelji životinja  Fahrudin Bravo – Caki.
Tako psi koji pobjegnu iz azila, ili ih uposleni u azilu puštaju po naređenju svojih šefova, lutaju po naselju Prača, napadaju lokalno stanovništvo ,posebno djecu, stoku, ovce i druge domaće životinje.
Tada na scenu stupa lokalni lovac Sejad Žigo ,koji iz vatrenog lovačkog oružja,nehumano i nasumice ubija i ranjave jadne životinje ni krive ni dužne.
Tako ubijeni psi ostaju ležati pored obala rijeke Prače ili po nasalju Prača, gdje god ih stigne ubiti  Sejad Žigo. Najviše patnje imaju ranjeni psi, koji tako ranjeni  pod teškim mukama umiru u okolnim šumama.
Dobro upućeni su nam rekli da ova ubistva pasa, Sejad Žigo radi uz saglasnost općinskog načelnika Asima Zeca, koji mu čak odobrava i novac iz budžeta Općine za nabavku municije.Načelnik Zec je za nagradu u podržavanju ovog i ovakvog azila, uknjižio u svoje vlasništvo poslovni prostor u Vogošći.
Pokušali smo kontkatirati načelnika Zeca ali on nije odgovara na naše pozove.
S druge strane, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić je Agenciji Fena kazao da je stav ove općine da azil u Prači “nije apsolutno odgovorio svom zadatku”.
“Ako postoji iko u Sarajevu ko je primijetio da je taj azil nešto riješio, mi bismo voljeli da čujemo te argumente. Iako nismo pravili nikakav ugovor s azilom iz Prače, niti postoje podaci o broju životinja koje su odvezene u taj azil s područja Novog Grada, niti bilo kakav podatak na koji bismo mi mogli reagovati, Općina Novi Grad Sarajevo prošle je godine dobila fakturu od tog azila da je plati. Nekoliko puta smo pokušali da s njima sarađujemo i vidjeli smo da oni nisu u stanju odgovoriti zahtjevima hvatanja i zbrinjavanja životinja”, smatra načelnik Efendić.

Imajući ovo sve u vidu , građani općine Pale su pokrenili peticiju :“Spasimo ljude i pse u Prači“ sa zahtjevom da načelnik općine Asim Zec odmah zatvori ovaj azil.

Ocu peticiju i Vi možete potpistai na sljedećm linku:

http://www.onlinepeticija.com/zatvoriti_odmah_azil_za_pse_u_praci

Izvor – 20minuta.net

%d bloggers like this: