AZIZ GLUŠČEVIĆ ZISKO: ČOLA MI I DANAS FINANSIJSKI POMAŽE

Hits: 12897

Saka čaršija ima najmanje jednu osobu po kojoj je prepoznatljiva. Tako, kada kažete: „Zisko“, mislima ćete „otputovati“ u grad na Drini – Goražde. I malo ko nije čuo za Aziza Gluščevića, pjevača i šoumena. Jedan je od najkontroverznijih ličnosti na našoj estradi. Povezivali su ga s mnogim ljepoticama kako iz naše zemlje, a tako i regiona…

Prije nego je zapjevao, radio je u jednoj firmi, ali i trenirao boks. Shvatio je kako ring treba zamijeniti drugom scenom – estradnom. Njegove pjesme su autobiografske… Pjeva svom Goraždu, svom podrinju, Drini…

Svojim prepoznatljivim stilom i plavom dugom kosom plijeni pažnju. Prisutan je na gotovo svim kulturno – sportskim manifestacijama u našoj zemlji, a rado je viđen gost i u regionu, ali i dijaspori. Veliki je humanista i omiljen među sugrađanima. Goraždani su ga prozvali svojim kraljem, a on uživa u toj „tituli“.

Prije rata, godinama je ljetovao u Dubrovniku. Kako reče, te godine su bile najbolje. Tada je osvojio veliki broj ljepotica.

– Godinama sam ljetovao u Dubrovniku. Bio sam taman, pa su plave oči još više dolazile do izražaja. Na nagovor prijatelja odlučio sam svoju smeđu kosu izblajhati. Kada je frizer uradio svoje svi u mojoj okolini bili su zadovoljni. Veliki broj ljepotica mi je tada dodijelio epitet velikog zavodnika. Poslije sam nastavio sa farbanjem i navikao se na ovu boju. Postala je moj zaštitni znak… Poslije rata sjedio sam sa svojim dragim prijateljima, legendama Davorinom Popovićem i Mirzom Delibašićem i oni su mi nudili 5. 000 maraka samo da se ošišam, a ja iako, tada nisam imao marke nisam prihvatio njihovu ponudu – prisjeća se Zisko.

Kaže, da je pokušao živjeti s jednom ženom, no vrlo brzo je shvatio da on nije čovjek za jednu ženu… Upoznao je veliki broj njih, a neke i najveće ljepotice iz bivše Yugoslavije bile su njegove.

– Ma nisam ja čovjek za jednu ženu. Ne znam šta će biti kasnije, ali još uvijek mi je dobro ovako. Volim lijepe, kulturne, pristojne žene. Uvijek sam se zaljubljivao u žene koje su mi zabranjene. Ili su bile udate, ili vjerene ili su imale momka – kroz smijeh priča pjevač.

Omiljen  je među sugrađanima, ali i kolegama na estradi. Većina ga cijeni i poštuje, a on kaže, da su mu najbolji prijatelji na estradi Zdravko Čolić i Halid Muslimović.

– Zdravko Čolić je veliki pjevač. Najjači na ovim prostorima. Veliki je i prijatelj i humanista. Uvijek kada se vidimo pita me: „Zile, treba li ti šta“? Uvijek mi je finansijski pomagao, a to radi i dan danas. Halid Muslimović je također divan pjevač i prijatelj. Pošto sam prisutan na mnogim eventima, najdraže mi je kada odem na njihov nastup ili koncert – priča Gluščević.

Svi ga paze

Uskoro će sve poštovaoce svog rada počastiti i novim singlom.

– Poznato je da ja svake godine izbacim po jednu pjesmu o svom gradu, Goraždu i Drini, jer je to moja baza. Uskoro ću izdati još jedan singl, ali o tom – po tom. Goražde najviše voli Drinu. Bitno je kazati da u je u našem gradu i veliki broj sportista. Naši momci i djevojke osvajali su medalje širom svijeta. Svoje Goraždane najviše volim. Svi me podržavaju, a to je uzajmno. Svakog poštujem i nikada ni prema kome nisam bio drzak – završava pjevač.

Volim rasne žene poput Karleuše

– Volim rasne žene poput Jelene Karleuše. Nedavno smo se sreli na koncertu Saše Matića u Tuzli. Obasuo sam je komplimentima i poklonio joj srce. Zahvalila mi se. Također, moram kazati i da sam oduševljen izgledom Indire iz hrvatske grupe „Colonija“ ,i naravno Severinom.

Treći put vratio novčanik

– Prije nekoliko dana po treći put našao sam novčanik. Tu je bilo pet – šest kartica, dokumenti i dosta novca. Odmah sam kontaktirao čovjeka i sve uredno vratio. Nikada nisam ni pomislio da prešutim ili da sakrijem izgubljene novčanike – govori Zisko.

EXPRESS