BH NOVINARI FORMIRAJU FOND ZA ODBRANU NOVINARA PRED SUDOVIMA

Hits: 469

Upravni odbor Udru┼żenja BH novinari (BHN) donio je odluku o formiranju Fonda za odbranu novinara i svih drugih medijskih profesionalaca pred sudovima, koji su tu┼żeni za klevetu ili su ┼żrtve drugih vrsta pritisaka, fizi─Źkih napada, prijetnji i ugro┼żavanja sigurnosti tokom obavljanja novinarskih zadataka.

Kod bosanksohercegova─Źkih sudova trenutno se vodi vi┼íe od 170 su─Ĺenja za klevetu, kao i desetine radnih i krivi─Źnih sporova povezanih sa kr┼íenjem novinarskih prava i medijskih sloboda, a sami novinari i mediji nisu u mogu─çnosti finasirati sudske tro┼íkove i zastupanje advokata, re─Źeno je na zasjedanju UO BH novinara.

“Inicijalna sredstva za ovaj fond ─çe se osigurati kroz sredstva Linije za pomo─ç novinarima (FMHL), donatorska sredstava i pojedina─Źne priloge medija ─Źiji su urednici i novinari ┼żrtve pritisaka i kr┼íenja prava na slobodu izra┼żavanja”, zaklju─Źili su ─Źlanovi uprave BHN-a.

Oni o─Źekuju da ─çe rad Fonda i njegovu dugoro─Źnu odr┼żivost podr┼żati medijski profesionalci iz cijele BiH koji su, zahvaljuju─çi advokatima i pravnoj pomo─çi FMHL-a, uspjeli rije┼íiti sudske sporove u svoju korist sa nov─Źanom od┼ítetom.

“Uplatom simboli─Źnih 5% od nov─Źanog obe┼íte─çenja novinari i urednici ─çe solidarno pomo─çi ja─Źanju Fonda i doprinositi efikasnijoj pravosudnoj za┼ítiti svojih kolega”, mi┼íljenje je ─Źlanova UO BHN.

─îlanovi UO BHN su tako─Ĺer donijeli odluku da se cjelokupni iznos godi┼ínje ─Źlanarine transferira u BHN Fond solidarnosti i podijeli kao jednokratna nov─Źana pomo─ç novinarima koji su ostali bez posla, trebaju sredstva za lije─Źenje ili se iz drugih razloga nalaze u te┼íkoj materijalnoj situaciji. Novinari iz cijele BIH, koji spadaju u jednu od ove tri kategorija, mo─çi ─çe aplicirati za sredstva BHN Fonda solidarnosti.

Na dvodnevnom zasjedanju u Sarajevu, ─Źlanovi BHN uprave su po─Źeli izradu Strategije za razvoj udru┼żenja u periodu 2016-2020, sa fokusom na ja─Źanje mre┼że novinarskih klubova i za┼ítitu novinara u lokalnim zajednicama, unapre─Ĺenje me─Ĺunovinarske solidarnosti i pravne za┼ítite novinara, kao i pobolj┼íanje zakonskog okvira za rad medija u cijeloj BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.