Bivši pripadnici Armije BIH pušteni iz pritvora

Hits: 8

Sedam bivših pripadnika Armije BIH koji su  uhapšeni pod sumnjom  da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, pušteni su iz pritvora. Kako je potvrdjeno u Tužilastvu BiH , ova odluka donesena je nakon saslušanja osumnjičenih I donošenja mjera zabrane koje podrazumijevaju obavezu ne napuštanja mjesta prebivališta I uskraćivanje prava na kontakt sa osobama koje mogu uticati na daljni tok istrage.

Ovakav ishod očekivali su u Goraždanskom Udruženju vetarana rata jer, tvrde, taj dogadjaj nije dijelo pripadanika Armije BiH.Kao ratni sudionik dešavanja iz avgusta 1992 godine Abduselam Sijerčić ističe kako se pomenutog datuma 28.avgusta na tom lokalitetu nije mogla naći niti jedna jedinica Armije BiH.Ovo je već drugo hapšenje pripdanika Armije BiH osumnjičenih  za zločin nad civilnim srpskim stanovništvom.

Abduselam  Sijerčić smatra kao se ovim scenarijima nastoji izravnjati žrtva I agresor  ali I ukus gorčine na nerad nadležnih organa na otkrivanju I osudjivanju zločina nad stanovništvom Goražda.Podsjećamo jučer četvrtak u  jutarnjim satima uhapšeni su Aziz Šuša, Muhamed Šišić, Izet Hadžić, Tarik Šišić, Aziz Aganović i Emir Drakovac I jedno lice sa inicijalima Z.A. Oni su osumnjičeni da su izvršili  napad na kolonu srpskih civila u mjestu Kukavice koji su se povlačili iz Goražda prema Rogatici.

Napad se dogodio 28. augusta 1992. Godine kada je ubijeno više od 20  lica medju kojima je bilo žena i djece.Iz Tužilaštva takodjer navode kako će istraga biti nastavljena.