BLIZU MILION PUTNIKA U 2017. NA MEĐUNARODNOM AERODROMU U SARAJEVU

Hits: 231

U toku 2017. godine kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo prošlo je tačno 957.969 putnika, što je za 14 posto više u odnosu na 2016. godinu. Iz aerodroma su za Klix.ba izjavili da je to bila najuspješnija godina u historiji ovog aerodroma te očekuju da će se rekordi nastaviti i u godini koja je pred nama.

“U decembru smo opslužili 50.218 putnika. Također, u prošloj godini je obavljeno 12.775 aviooperacija, što je povećanje od 12 posto u odnosu na 2016. godinu, te je otpremljeno 2.956.988 kg karga, odnosno 3 posto više u odnosu na 2016. godinu”, kazali su iz sarajevskog aerodroma.

U protekloj godini zabilježili su još dva rekorda – u julu je kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo prošlo 140.025 putnika, što predstavlja povećanje za čak 28 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine i predstavlja najveći procentualni rast u historiji ovog aerodroma.

“Već u augustu smo sa 144.166 putnika postavili i rekord po broju opsluženih putnika u jednom mjesecu, također u historiji aerodroma”, istakli su dodavši da je sve ovo rezultat kontinuiranih aktivnosti koje su za cilj imale privući što veći broj aviokompanija, uspostavu novih linija te proširenje svih pratećih ponuda i sadržaja.

U toku 2017. godine šest novih aviokompanija je započelo operacije s aerodroma u Sarajevu, a radi se na nastavku takvog trenda koji bi u 2018. godini mogao donijeti premašivanje broja od milion putnika.

Već od marta ove godine skandinavska aviokomopanija SAS planira uvesti direktne letove na liniji Kopenhagen – Sarajevo.

“Sve ovo omogućava daljnji razvoj Sarajeva i ostatka Bosne i Hercegovine kao atraktivne turističke destinacije u koju se sada može doći iz bilo kojeg dijela svijeta, s bilo kojeg kontinenta, sa samo jednim presjedanjem. Ovakav rast zahtijeva značajno proširenje aerodromskih kapaciteta, a radovi koje možete vidjeti tokom posjeta i boravka na Međunarodnom aerodromu Sarajevo idu upravo u tom pravcu te će nakon rušenja zgrade starog terminala uskoro početi izgradnja nove, moderne terminalne zgrade i pratećih objekata. Po završetku ovih radova, Međunarodni aerodrom Sarajevo imat će kapacitet da opsluži dva miliona putnika godišnje, što će nam omogućiti privlačenje novih aviokompanija i uspostavu dodatnih destinacija”, poručili su za Klix.ba iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

klix.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: