BOŠNJACI OSTALI BEZ PREDSTAVNIKA U VIŠEGRADU I ROGATICI

Konačni rezultati lokalnih izbora pokazat će kakav će biti položaj Bošnjaka u Gornjem Podrinju. Preliminarni rezultati pokazuju da je lošiji nego 2016.godine. To se pokazalo u Foči gdje su predstavnici Bošnjaka osvojili mandat manje, dok su su Višegradu i Rogatici ostali bez odbornika.

Prema preliminarnim rezultatima Koalicija SDA-SzBIH osvojila je dva sigurna mandata u općini Novo Goražde. U skupštinu će ući Ibrahim Drljević i Fuad Mašić, a iz ove koalicije najavljuju da je izvjestan i treći mandat nakon što se prebroje glasovi mobilnih timova i putem pošte.

SDA je osvojila jedan mandat i u općini Foča u RS-u gdje će interese Bošnjaka zastupati Izet Spahić, dok je upitno da li će Koalicija SDA-SzBiH preći izborni prag u općini Čajniče.

Dosadašnji rezultati izbora pokazuju da Bošnjaci neće imati svoje predstavnike u Višegradu. Preliminarni rezultati CIK-a pokazuju da ni SDA niti Narod i pravda nisu prešli izborni prag – SDA je osvojila 2,21 posto, a Narod i pravda 1,39 posto od ukupnog broja glasova.

Izborni prag SDA nije prešla ni u Rogatici gdje je osvojila 1,31 posto glasova, kao ni u općini Rudo. Interese Bošnjaka u Rudom predstavljat će Enver Šero, nezavisni kandidat koji je osvojio 93 glasa.

U Novom Goraždu, Foči, Višegradu, Rogatici i Rudom pobijedili su SNSD-ovi kandidati za načelnike.

U Novom Goraždu mandat je obnovila Mila Petković, u Višegradu Milan Đurović, u Rogatici Milorad Jagodić. Milan Vukadinović (SNSD) novi je načelnik općine Foča, a Dragoljub Bogdanović (SNSD) Rudog. Kandidat SDS-PDP Goran Karadžić osvojio je novi načelnički mandat u Čajniču.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: