BPK: DAMIR DUČIĆ NOVI MINISTAR ZDRAVSTVA

Hits: 18

Skupština BPK Goražde prihvatila je prijedlog premijera BPK Emira Okovića (SDA) kojim je prihvaćena ostavka ministra zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih osoba Nurije Vesnića (SBB). Na ovu dužnost imenovan je Damir Dučić (SBB), diplomirani pravnik iz Goražda, koji je položio svečanu zakletvu. Prije glasanju o ovim odlukama sjednicu su napustili poslanici opozicije, tvrdeći kako je pri kandidiranju na dnevni red došlo do kršenja poslovnika, a nakon imenovanja oni su se vratili na sjednicu i čestitali ministru Dučiću. Podsjetimo, Vesnić je podnio ostavku iz ličnih razloga.

– Zahvaljujem se partiji i ljudima iz nje koji su me kandidirali za ovu poziciju i imali puno povjerenje u mene. Želio bih uputiti podršku premijeru, ministrima, kao i novom ministru, mladom i perspektivnom čovjeku i reći da sam spreman podržati ih i dalje. Ovaj resor je jako složen, imamo gladnih sugrađana, povratnicima treba više podrške i pomoći, stanje u zdravstvu je zabrinjavajuće, tako da se posao mora obavljati 15 – 17 sati dnevno. Ja u novonastaloj situaciji nisam spreman na to i moralno je da podnesem ostavku, a ako sam nekoga ovim činom doveo u neugodnu situaciju molim ga da mi oprosti – kazao nam je Vesnić.

Vesnić je do imenovanja novog ministra obavljao svoju dužnost. Očekuju se efekti njegove inicijative upućene Ministarstvu zdravstva FBiH da BPK konačno dobije podršku u nabavci opreme za Kantonalnu bolnicu, a svoj dvomjesečni mandat okončao je posjetom Holandiji gdje je dogovarao moguće prevazilaženje teške situacije u Domu za stare i iznemogle osobe kroz sistem javno–privatnog partnerstva sa stranim investitorom.

– Ministar je pokazao veliku operativnost, bio jako ažuran i kvalitetan član Vlade – istakao je premijer Oković.

Poslanik Sanel Mušović je u ime Kluba poslanika SBB-a izrazio žaljenje zbog Vesnićeve ostavke i zahvalio mu se na dosadašnjem radu.

– Ovdje se ne radi ni o kakvom neslaganju u Vladi, niti bilo kakvoj političkoj igri u pozadini, već isključivo privatnim razlozima. Tu knjigu nismo tražili od njega da nam otvara. Njegov nasljednik, s obzirom da dolazi iz SBB-a, je mlad, perspektivan kandidat. Imali smo namjeru da mladim ljudima pružimo ovakvu mogućnost i da na taj način damo primjer drugima kako treba stvarati društvo jednakih šansi – kazao je Mušović.

Poslanik Demokratske fronte Neno Zuko i zvanično je, za skupštinskom govornicom, saopćio kako više nije član te stranke, te da će svoj politički angažman nastaviti u Našoj stranci.

Izvor – Avaz

%d bloggers like this: