CENTRALNA BAJRAMSKA SVEČANOST ZA PODRUČJE MUFTIJSTVA GORAŽDANSKOG ODRŽANA U FOČI

Hits: 220

Brojni vjernici okupili su se jutros u Carevoj džamiji u Foči gdje je održana centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva goraždanskog. Bajram namaz predvodio je Remzija efendija Pitić a radost prvog dana Kurban bajrama podjelili su brojni Fočaci, koji su željeli uputiti dovu upravo sa najljepšeg mjesta u Foči, gdje se nalazi centralna fočanska džamija.Učinili su to brojni povratnici u ovaj grad ne skrivajući radost zbog obnove džamije koju je prije nekoliko stoljeća dao sagraditi Sultan Bajazid drugi i koja je ovog Bajrama ponovo otvorila vrata svojim vjernicima.
Danima prije Fočaci su se radovali ovom Bajramu. Povratnici su zajedno sa fočanskim imamima i jedinim odbornikom u SO Foča Izetom Spahićem obavili sve pripreme za najradosniji dan a detaljno su očistili i ogradili mjesno groblje i harem u centru Foče.
Na ovaj su način, poželjeli dobrodošlicu svim Bošnjacima koji su odlučili Bajram namaz klanjati u obnovljenoj fočanskoj ljepotici. Nakon namaza u Foči je organizovano i druženje uz tradicionalnu baklavu.
 IZVOR – Radio Gorazde