CIK DONOSI ODLUKU: HOĆE LI BPK GORAŽDE OSTATI BEZ BOŠNJAČKIH, HRVATSKIH I SRPSKIH DELEGATA U DOMU NARODA PARLAMENTA FBIH?

Hits: 114

Centralna izborna komisija BiH trebala bi danas ili najkasnije sutra donijeti odluku o raspodjeli mandata iz kantonalnih skupština u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Prema najavi, CIK bi već u jutarnjim satima trebao održati kolegij na kojem će pokušati usaglasiti najmanje dvije varijante rješenja od četiri ponuđene. Ukoliko se na kolegiju usaglase dvije varijante, bit će održana i sjednica CIK-a na kojoj će biti donesena odluka.

Prva varijanta predlaže da se koristi popis stanovništva iz 1991. godine, uz primjenu člana 8 tačka 3 Ustava FBiH, odnosno princip 1/1/1, koji znači da će u Domu naroda biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ukoliko su izabrani.

Drugi prijedlog je da se koristi popis iz 1991. ali da se ne primjenjuje princip 1/1/1.

Treći prijedlog je korištenje popisa iz 2013. i princip 1/1/1, dok je četvrta varijanta popis iz 2013. godine, ali bez garancije da će iz svakog kantona biti izabran predstavnik svakog konstitutivnog naroda.

Prema posljednjoj varijanti, u Domu naroda ne bi bilo zastupnika Bošnjaka iz Posavskog kantona, BPK, HNK, ZHK i Katnona 10. Prema istoj varijanti ne bi bilo zastupnika Hrvata iz USK, TK, KS i BPK, dok srpskih zastupnika ne bi bilo iz Posavskog kantona, BPK, SBK i ZHK.

Varijanta broj dva predeviđa da ne bi bilo bošnjačkih zastupnika iz Posavskog, BPK, Kantona 10 i ZHK; hrvatskih iz USK, BPK i KS, te srpskih iz Posavskog, BPK i ZHK.

Podsjetimo, čelnici stranaka Bh. bloka, odnosno SDP-a, Naše stranke i DF-a najavili su blokadu ukoliko CIK, kako su kazali, donese neustavnu odluku i počini krivično djelo.

Kako su naveli, ako padne pravilo 1-1-1 to će značiti da Bošnjaci, Srbi i Hrvati neće vrijediti isto u svim kantonima, što je, prema njihovom mišljenju, nedopustivo.

klix.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.