DF O ODNOSU SDA i HDZ-a: MI VAMA BUDŽET, A VI ODOBRITE PRIJEDLOG ZAKONA O IZBORNIM JEDINICAMA

Hits: 81

Predsjedništvo Demokratske fronte na današnjoj sjednici dalo je punu podršku Željku Komšiću za kandidaturu na izborima za člana Predsjedništva BiH, osudivši, kako su istakli “politički flert” između SDA i HDZ-a.

Najnoviji svojevrsni “politički flert” i klasična trampa između HDZ-a i SDA oko SDP-ovog i DF-ovog Prijedloga Zakona o izbornim jedinicama te bojkot sjednice na kojoj je taj Prijedlog trebao biti razmatran – potvrda je “dogovora ispod žita”.

“Mi vama budžet, a vi obarate Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama.”

DF će u ovom, kao i drugim slučajevima, do kraja insistirati na svojim principijelnim stavovima, među kojima je i taj da je ovaj prijedlog zakona u ovom trenutku jedini koji je prihvatljiv, uslovno rečeno, za “sve strane”, ne marginalizira ni narode ni građane i poštuje sve odluke i stavove najviših evropskih i domaćih pravnih institucija.

Predsjedništvo DF-a traži da se pod hitno objavi jedinsveni registar boraca, pripadnika ARBiH, HVO i MUP RBiH po jedinicama kojima su pripadali i gdje su evidentirani.

U nastavku sjednice Predsjedništvo je razmatralo dalje korake u saradnji sa partijama lijevo-građanske opcije i potrebi koordinacije u izradi Izbornog programa.

Bilo je riječi i o nekim inicijativama o udruživanju opozicionih stranaka na nivou Republike Srpske u zajednički izborni blok. Razgovori će se nastaviti,a naglašena su dva principa o kojima se mora voditi računa.Prvi je,da ne dolazi u obzir nikakva vrsta koaliranja ni sa jednom opcijom koja podržava SNSD i Milorada Dodika. Druga,da se u izbornom programu koji će se ponuditi građanima RS-a,uz ekonomski momenat,koji jeste važan,ne smije zaobići niti patriotska i državotvorna obaveza za opstojnost BiH na svakom dijelu zemlje,pa tako i u entitetu Republika Srpska.

Predsjedništvo je danas dalo punu podršku radnicima Željezare Zenica i osudilo primjenu sile od strane policijskih organa,što se danas desilo. Pozivamo sve nadležne organe, uključujući i Tužilaštvo da urade svoj dio posla, te daju odgovor zašto je nekadašnji gigant došao na ovako niske grane. Istovremeno tražimo od Vlade FBiH da zaštiti imovinu Željezare koja je u ovom momentu daleko veća od potraživanja povjerilaca.

Predsjedništvo Demokratske fronte je na današnjoj sjednici, još jednom dalo punu podršku kandidaturi predsjednika ove stranke, Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *