“DODIK ĆE ZAVRŠITI U ZATVORU, SPREMILI SMO MU VIP ĆELIJU”

Hits: 1426

Poslanik u Skupštini Srbije Žarko Korać i poslanik u Skupštini Republike Srpske Zdravko Krsmanović bili su gosti Pressinga na N1. Govoreći o Miloradu Dodiku, predsjedniku RS, Krsmanović je poručio da će završiti u zatvoru.

“Mislim da će završiti u fočanskom zatvoru. Spremili smo mu i VIP ćeliju. On je šef organizovane kriminalne grupe, izoluje RS, unosi mržnju između naroda. Takav čovjek se ne može nadati ničemu dobrom”, kazao je Krsmanović u Pressingu.

U zadnjih 5 mjeseci Dodik se s Vučićem sastao devet puta, a Ivanić svega dva puta ili tri ako brojimo na inauguraciji Vučića? Kakav je odnos Vučića prema Savezu za promjene?

To mi želimo promijeniti. Da se Srbija ne petlja u izbore u RS. Saradnja da, ali da na odmjeren način. Volio bih da se zvanični Beograd ne miješa u izbore u RS i da ne učestvuje na manifestacijama. Do sada to nije bio slučaj. To nije potrebno. Ako se želi demokratija u RS i BiH, ako se šalju ohrabrujuće poruke, onda je minimalni uslov da se Srbija ne petlja u izbore u Republici Srpskoj i u Bosni i Hercegovini.”
Vučić verbalno podržava teritorijalni integritet BiH, a u prisustvu Dodika ne reagira kada on kaže da će se BiH raspasti”, naveo je Krsmanović.

Krsmanović je naveo da “Dodik voli da podiže atmosferu nacionalizma ne bi li homogenizirao biračko tijelo”.

“Njegova pozicija je vrlo nezgodna, nalazi se na američkog crnoj listi”, kazao je Krsmanović.

Govoreći o Vučiću, Krsmanović je naveo da se on pozicionira kao lider na Balkanu.

“Sada ima sukob kako vladati i dobijati izbor stalno, a sa druge strane je evropska demokratska uloga. Po meni to ne može dugo trajati. Igra na dvije stolici od demokrate do nacionaliste i šoviniste ne može ići”, naveo je Krsmanović.

O pronalasku Dejtonskog sporazuma

“Meni je važno da Dejtonski sporazum funkcioniše, a ne da li je bio burek u njemu ili u nekoj ladici. Sve je to pokazatelj da u jednom periodu BiH nismo doživljavali na najbolji mogući način. Drago mi je da službe rade i da je dokument pronađen”.

Poslanik u Skupštini Srbije Žarko Korać gostujući u Pressingu na N1 kazao je da Milorad Dodik nije popularan u Srbiji, ali je predmet dodvoravanja

“Vuk Jeremić je bio na predibzornom mitingu u Banjaluci i pjevao i skako sa Cecom Ražnjatović. Sve ekipe, uključujući i sadašnju vlast, misle da se dodvoravajući Dodiku je potvrda patriotizma. Njegov najveći prijatelj je Putin. Rusija ne želi Rusiju u NATO, pa čak ni u EU. RS je zgodan instrument da ograniči širenje NATO pakta. Dodik je išao u Moskvu uoči lokalnih izbora i Putin ga je primio što je nevjerovatno jer je on predsjednik entiteta. Dodvoravaju mu se u Srbiji, a prima ga i Putin. Politika Srbije u kontinuitetu je da se stalno zaklinje u integritet BiH i poštivanje Dejtonskog sporazma, a istovremeno se ćuti kada Dodik kaže da će RS biti samostalna država”, izjavio je Korać.

On je naveo da je Vučić je populista i demagog.

“Njemu odgovara da sačuva biračko tijelo. On je napravio proevropski obrti, ali je biračko tijelo isto. Skandal je bio jučer u Beogradu, kada je general Lazarević održao predavanje u Beogradu. Vulin je rekao da je to heroj. Sada imamo moralnu rehabilitaciju i restauraciju ljudi koji se pojavljuju. On je rekao da NATO proučavao kako je porazio jednu zemlju. Vučić se po meni nije odrekao nacionalističkih pozicija. On pokušava biti drveno gvožđe. Hoće da bude europejac, a pored njega Dodik govori takve stvari i Lazarević”, kazao je Korać.

O pronalasku Dejtonskog sporazuma

“Krije se običan javašluk. Mediji su prenijeli da je pronađen u stanu vozača jednog funkcionera. Navodno da je bio i zamotan burek u tome. To niko nije tretirao kao važno. Dačić je rekao da u arhivi nema Dejtonskog sporazuma. To je nemoguće. I to pokazuje njegovu neodgovornost. bilo bi smiješno da to nije slika stanja država u kojima živimo”, naveo je Korać.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *