DODJELJENA NAJVEĆA PRIZNANJA BPK I GRADA GORAŽDA

Hits: 173

Uz “Dan BPK i Grada Goražda“ danas su održane svečane sjednice Skupštine BPK i gradskog vijeća Goražde. Dodijeljena su najveća kantonalna i gradska priznanja pojedincima i organizacijama zaslužnim, kako za doprinos u ratu, tako i poslijeratnu afirmaciju ovog grada i kantona.

Odlukom Skupštine BPK Goražde, priznanje “Štit Kantona“ dodijeljeno je ratnom komandantu Abduselamu Sijerčiću-Pelamu.

– Ne znam kako ću primiti ovo priznanje i da li ga zaslužujem. Umrijet ću, a nikad neću znati odgovor da li sam mogao spasiti više života i kolika je moja krivica i odgovornost za izgubljene živote, da li ih je moglo biti manje, da li su dobre odluke tada bile donesene ili ne. Kažu u Goraždu ima 37 milionera, a borci gladni. Djeca im nemaju posla, odlaze iz ove zemlje i sve vam ovo govorim da sa sobom odlučite – da li iza sebe želite ostaviti bogatstvo ili dobra djela? Ja nemam dilema, sjećat ću se mrtvih i živih boraca i želim da me pamte po dobrim djelima, a ne po bogatstvu – poručio je u emotivnom govoru Abduselam Sijerčić.

Priznanje “Plaketa Kantona“ posthumno je dodijeljena Hadži Efendiću, dok je Počasnim građaninom BPK Goražde proglašena Irena Cormenzane iz Španije.

U skladu sa odlukom Gradskog vijeća Goražde, “Zlatna plaketa“ Grada Goražda dodijeljena je Dioničkom društvu “Pobjeda Rudet“, “Srebrna plaketa“ Udruženju penzionera Goražde, a povelja za životno djelo novinaru Slavki Klisuri. Priznanje “Prijatelj/prijateljica Goražda“ dobio je Elmir Bojadžić (ASB), “Povelja humanosti“ dodijeljena je Džebrailu Bajramoviću, dok je počasni građanin Grada Goražda za ovu godinu Ljubo Pravdić.

Čestitke građanima BPK i Grada Goražda povodom ovog značajnog datuma, uputili su gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović, predsjedavajuća Skupštine BPK Edita Velić i ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH Salko Bukvarević.

Program u velikoj sali Centra za kulturu Goražde upotpunili su učenici osnovnih škola i goraždanskih dječijih vrtića te OMŠ “Avdo Smailović“. Premijerno je izvedena i sevdalinka “ Ti si šeher među šeherima” koju je svom gradu za rođendan poklonio novinar i tekstopisac Slavko Klisura.

FENA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.