DOGOVORENI ODGOVORI NA SVA PREOSTALA PITANJA IZ UPITNIKA EVROPSKE KOMISIJE

Hits: 80

Na današnjem sastanku predstavnika centralne vlasti s entitetskim funkcionerima dogovoren je tekst odgovora na sva preostala pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Predsjedavaju─çi Vije─ça ministara BiH Denis Zvizdi─ç rekao je nakon sastanka u Isto─Źnom Sarajevu da je zadovoljan rezultatima konsultativnog sastanka, jer su uspjeli dogovoriti tekst odgovora na sva preostala pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

“Sva tijela unutar mehanizma koordinacije su dobila vrlo jasne i definisane rokove, odnosno da se do petka ti odgovori puste u proceduru verifikacije. U narednih nekoliko dana o─Źekujemo da ─çemo imati zavr┼íene sve odgovore na Upitnik Evropske komisije, nakon ─Źega idu procedure verifikacije i tehni─Źke pripreme”, rekao je Zvizdi─ç.

Predsjedavaju─çi Vije─ça ministara BiH istakao je kako su vlasti u zavr┼ínoj fazi kompleksnog posla pripreme odgovora na Upitnik Evropske komisije. Kako ka┼że, odgovori na pitanja u kona─Źnici ─çe biti dostavljeni institucijama EU na vi┼íe od 25 hiljada stranica.

“Zahvaljujem se svima koji su u─Źestvovali u ovom procesu na po┼żrtvovanosti, a posebno entitetskim premijerima, ministrima finansija i ─Źlanovima Kolegija za evropske integracije. Ovim je pokazano da mehanizam koordinacije
u potpunosti funkcioni┼íe”, kazao je Zvizdi─ç.

Javnosti se obratio i predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novali─ç koji je rekao da su ostale samo jo┼í tehni─Źke dorade u skladu s principima mehanizma koordinacije, nakon ─Źega ─çe se mo─çi re─çi da je posao zavr┼íen.

“Vidite da smo posljednjih dana zapali u krize. Na dr┼żavnom i federalnom nivou tu je problem s bud┼żetom. Svakako, ovo je svijetla ta─Źka i novi signal koji ┼íaljem EU iz BiH”, rekao je Novali─ç.

Premijerka RS-a ┼Żeljka Cvijanovi─ç potvrdila je da su rije┼íena sva otvorena pitanja u vezi s odgovorima na Upitnik Evropske komisije.

“O svim pitanjima smo postigli dogovor”, rekla je Cvijanovi─ç u izjavi novinarima i dodala da bi sve trebalo biti usagla┼íeno do petka, kada bi se kona─Źno izjasnili o odgovorima.

Podsje─çamo, sastanak je odr┼żan u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Isto─Źnom Sarajevu, a dr┼żavnu vlast predstavljali su predsjedavaju─çi Vije─ça ministara BiH Denis Zvizdi─ç i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Entitetske delegacije predstavljali su premijerka RS-a ┼Żeljka Cvijanovi─ç, ministar finansija manjeg bh. entiteta Zoran Tegeltija, premijer FBiH Fadil Novali─ç i federalna ministrica finansija Jelka Mili─çevi─ç.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.