DONOSIMO VAM IMENA VEĆINE MINISTARA U BUDUĆOJ VLADI BPK GORAŽDE

Hits: 260

Aida Obuća predložena je za mandatarku buduće Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde – potvrđeno je Feni iz Stranke demokratske akcije.

Prema nedavno potpisanom sporazumu o formiranju izvršne vlasti u BPK, SDA koja predvodi parlamentarnu većinu pripala su i dva ministarska mjesta.

U skladu sa odlukom kadrovske komisije ove stranke, za poziciju ministra zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih lica predložen je Eniz Halilović, dok je za ministricu za pravosuđe, upravu i radne odnose predložena Nataša Danojlić.

Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) za ministra finansija predložila je Šemsa Muslića, dok bi Bojan Krunić trebao biti budući ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline.

Edin Aganović iz Stranke za BiH predložen je za ministra za boračka pitanja, Mensad Arnaut kandidat je A-SDA i Nezavisnog bloka za ministra privrede, a Nizama Rišljanin prijedlog je Goraždanske priče za ministricu unutrašnjih poslova.

Prijedlog za ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport iz Demokratske fronte trebao bi biti poznat do sutra – potvrdila je Feni predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić, navodeći da zvanični prijedlog za mandatara Vlade BPK očekuje sutra.

– Još ništa zvanično nije stiglo, ali nadam se da će prijedlog za mandatara biti dostavljen sutra od Kluba SDA. Procedura je takva da predsjedavajuća uz konsultacije sa zamjenikom imenuje kandidata za premijera, dok će Skupština donijeti odluku o potvrđivanju Vlade BPK. Sutra bi trebao biti održan sastanak na kojem ćemo dogovoriti i održavanje vanredne sjednice Skupštine na kojoj će biti imenovana nova Vlada. To bi se trebalo desiti do kraja sedmice – precizirala je Velić.

Novu parlamentarnu većinu u BPK Goražde čini sedam stranaka – SDA, NBL, DF, SzBiH, SBB, Goraždanska priča i A-SDA/NB.   

Aida Obuća bit će prva premijerka BPK od osnivanja ovog kantona. Dugogodišnja je članica SDA u kojoj obnaša niz funkcija, a članica je i Predsjedništva ove stranke.

U zakonodavnoj vlasti do sada je obnašala funkciju predsjedavajuće Općinskog vijeća Goražde, te predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde. Na općim izborima u oktobru 2018. godine bila je nositeljica liste SDA u BPK.

FENA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.