EDHEM BIČAKČIĆ SUTRA POLAŽE KAMEN TEMELJAC ZA IZGRADNJU CESTE SARAJEVO – GORAŽDE

Hits: 26764

Edhem Bičakćić nekadašnji Premijer Vlade Federacije BiH sutra će zajedno sa Premijerom i ministrima u Vladi našeg kantona položiti “kamen temeljac” za izgranju brze ceste Goražde – Sarajevo. Edhem Bičakčić je do sada u šest navrata uspješno, u godinama izbora, polagao “kamen temeljac” za bolje cestovno povezivanje ova dva grada. Prvi put kamen temeljac je položen prije 18 godina, tačnije pred izbore u oktobru 1998. godine, zatim 2000. godine i tako svake dvije godine sve do 2010. godine.

Svaki put to je radio Bičakčić koji ima ogromno iskustvo u polaganju “kamena temeljca” što je bilo jedno od osnovnih opredjeljenja Vlade da mu ponovo ukažu tu čast.

– Iako je gospodin Edhem Bičakčić trenutno na poziciji predsjednika Sabora IZ u BiH odlučili smo da ga kao vrlo uspješnog Bošnjaka koji je do sada šest puta polagao kamen temeljac za brzu cestu Goražde – Sarajevo opet pozovemo da po sedmi put učini istu stvar. On je sa radošću prihvatio našu inicijativu i mi smo zbog toga sretni i ponosni, kaže Premijer kantona.

– Drago mi je da me Goražde pamti kao nekog ko je u šest navrata polagao “kamen temeljac” za cestovno povezivanje meni vrlo dragog grada na Drini sa Sarajevom. Sa zadovoljstvom ću to opet uraditi, a nadam se da me već sada Vlada planira pozvati da to isto uradim i pred parlamentarne izbore 2018. godine. Ako me bude zdravlje poslužilo jubilarni deseti put kamen temeljac za brzu cestu postaviću 2022. godine, rekao je za naš portal Bičakčić.

20-togodišnja Emina Galijašević, studentica druge godine Prirodno – matematičkog fakulteta u Sarajevu ne sjeća se kada je prvi put Bičakčić polagao kamen temeljac jer je imala samo dvije godine, ali će sutra prisustvovati ovom svečanom činu

– Pričao mi je babo Hajro da je bio prisutan 1998. godine ovom događaju i da me je tada držao u naručju. Drago mi je da sada kao punoljetna osoba mogu sama biti prisutna na tom grandiznom događaju.

“Kamen temeljac” koji će biti postavljen na budućoj trasi puta Sarajevo – Goražde proizveden je u goraždanskoj fabrici za proizvodnju “kamen temeljaca” koja je pokrenuta prije dva mjeseca nakon što se na tržištu pojavila nestašica.

– Odgađali smo postavljanje “kamen temeljca” za gradnju zgrade Univerziteta u Goraždu jer je u to vrijeme vladala nestašica. Sada imamo svoju fabriku i dnevno proizvodimo desetak “kamen temeljaca”. Doduše još uvijek ne izvozimo izvan kantona jer nama dnevno toliko treba, ali ako uduplamo proizvodnju naš proizvod će se naći širom BiH, kaže Premijer.

Polaganje “kamen temeljca” za trasu puta kojeg neće biti je sutra u 14:00 sati.

TEKST JE SATIRIČNOG KARAKTERA