EKIPA MUP-a BPK GORAŽDE POBJEDNIK PRVOG MEMORIJALA ‘ZAIM IMAMOVIĆ’

Hits: 59

Ekipa Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, pobjednik je prvog memorijalnog malonogometnog turnira “Zaim Imamović“ održanog u Goraždu u znak sjećanja na legendarnog komandanta.

Drugo mjesto osvojili su veterani Prve drinske udarne brigade (DUB), dok je treće pripalo timu 43. Drinske udarne brigade (DUB).

Prelazni te ostale pehare i medalje prvoplasiranim ekipama uručili su ministar za finansije Mirsad Agović, ministar za boračka pitanja Edin Aganović i premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Osman Halilović iz pobjedničke ekipe sjeća se ratnih turnira na kojima je učestvovao i komandant Zaim Imamović.

– Sjećam se da smo u izgorjeloj gradskoj dvorani znali kupiti vodu i po sat vremena da bi odigrali jednu utakmicu. Nakon toga svi smo išli na svoje zadatke. Što se ovog turnira tiče, teško smo izborili pobjedu, ali ona ima posebnu i veliku draž jer je ovaj turnir posvećen našem velikom komandantu – kaže Halilović.

Turnir povodom 24. godišnjice od pogibije komandanta Zaima Imamovića, organizirali su Ministarstvo za boračka pitanja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) i Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan“ BPK Goražde.

Učesnici turnira bili su veterani, bivši pripadnici ratnih brigada, nekadašnje Istočno-bosanske operativne grupe (IBOG). Riječ je o ukupno osam ekipa – Prve drinske udarne brigade (DUB), 31. Drinske udarne brigade, 43. Drinske udarne brigade, Rogatičke brigade, Prve slavne višegradske brigade, ekipa Oružanih snaga (OS BiH), Ratnih vojnih invalida (RVI) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Želja i namjera organizatora je da ovaj turnir preraste u tradiciju i da ubuduće okuplja i druge, uključujući i profesionalne ekipe.

Komandant Zaim Imamović poginuo je 9. oktobra 1995. godine u borbi vođenoj na Rogojskoj gredi, na padinama Treskavice u okviru završnih borbi koje je vodila Armija RBiH na deblokadi, odnosno povezivanju Sarajeva i Goražda, nekoliko dana prije uspostave mira u BiH.

Imamović je za vrijeme rata bio borac i komandant 14. divizije 1. korpusa Armije RBiH. Komandovao je operacijama oslobađanja Goražda “Krug” i “Drina” koje su izvedene u ljeto 1992. godine kada je oslobođena kompletna teritorija općine Goražde. U borbama je ranjavan više puta.

FENA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.