EMINA TEROVIĆ: UMJESTO DA ODLAZE, MLADI SE TREBAJU TRUDITI DA MIJENJAJU ZEMLJU NABOLJE

Hits: 2389

S visokim prosjekom ocjena i desetkom na završnom ispitu, Emina Terović uspješno je završila studij, a Goražde je dobilo novog mašinskog inžinjera. Neobično zanimanje za djevojku, priznaje, ali pri odabiru studija presudila je želja da ostane u svom gradu i stekne diplomu uz koju ne bi trebalo biti teško naći posao.

– Ne volim urban i ubrzan život pa nisam htjela u Sarajevo, već sam nastojala da studiram u nekom mirnijem gradu. Igrom slučaja, u Goraždu je otvoreno odjeljenje Mašinskog fakulteta iz Mostara i upisala sam se. Mnogi su se pitali je li to pravo zanimanje za djevojku, može li se ona baviti mašinama, ali ja se ne stidim ničega i mogu se prilagoditi svakom poslu – govori Emina.

Od 60 studenata u odjeljenju u Goraždu, drugu godinu upisalo je njih desetero. Emina je treću godinu fakulteta završila u Mostaru, a titulu bachelor – inžinjer mašinstva stekla je i njena sugrađanka Dženita Salispahić. Nikada se s tim nisu susretale u praksi, ali morale su se baviti kalibracijom i kaljenjem te shvatiti kako rade strug i glodalica.

Emina je satima istraživala i učila, čak je posjećivala i Tvornicu alata, u kojoj je radio njen otac. Namjerava se prijaviti na biro i nada se da neće biti među stotinama mladih koji u svom gradu nisu dobili šansu.

– Nastavit ću se školovati i maksimalno se truditi da dam što veći doprinos mom gradu. Većina mladih i prije nego što traži posao, ima želju da ode, jer su nezadovoljni stanjem u državi, ali moramo se potruditi, trebamo popraviti stanje, dati nešto Bosni da bi postala bolja država – kaže Emina Terović.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *