FADIL NOVALIĆ: EKONOMIJA JE U 2019. RASLA 5 POSTO, SVRSTAVAMO SE U SREDNJE RAZVIJENE ZEMLJE

Hits: 31

Na današnjoj 12. redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH izvještaj o radu Vlade FBiH podnio je i premijer Fadil Novalić.

Premijer je govorio o nizu aktivnosti koje su poduzimane kako bi se opće stanje poboljšalo. Urađeno je 70 zakona, od čega je 44 usvojene na vladi, 37 pravilnika i dvije strategije.

“Vlada FBiH je usvojila i socio-ekonmkse reforme za period od 2020. do 2022. godina, a trenutno smo u izradi akcionog plana za njegovu realizaciju”, kazao je Novalić te je naveo neke od najznačajnijih zakosnkih rješenja koji su obilježili rad Vlade u prošloj godini.

Navao je i konkretne brojeve ostvarenog ekonomskeog rasta.

“Ekonomija u FBiH ostvarila je realni rast od 2,3 posto i nominalni rast od pet posto BDP i dosegla obim od 23 milijarde ili 10.564 KM po stanovniku. Ovo nas svrstava blizu sredine srednje razvijenih zemalja”, kazao je premijer te kazao da je rast reflektiran i rastom prihoda od diretnih poreza.

Kazao je kako se i broj zaposlenih povećao u prošloj godini za više od 10 hiljada i dosegao rekordni nivo 535.979, a da se stopa nezaposlenosti smanjila sa 19,2 na 18,4 posto.

Nakon izlaganja premijera Fadila Novalića uslijedile su kritike predstavnika opozicije, posebno zastupnika Naše stranke i Socijaldemokratske partije BiH.

Sjednica Federalnog parlamenta iako se odvija u online formi nije uspjela privući više od tri četvrtine zastupnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.