FOČA: ZAJEDNIČKI IFTAR U ALADŽA DŽAMIJI

Hits: 3455

Više od 200 vjernika klanjalo je posljednji teravih namaz u ovom ramazanu i zajednički iftarilo u fočanskoj Aladža džamiji. Osim Fočaka iz Sarajeva iftaru je prisustvovao i veliki broj vjernika iz fočanskih sela. Među njima je bio i hadžija Avdija Rizvanović iz Mrkalja iznad Tjentišta.
– Hvala Allahu ne može ljepše biti. Uz ramazan nit’ sam ožednio, niti ogladnio. Redovno sam išao i na teravije i na džume idem. Imam više od pola sata hoda do džamije i svaku večer sam iš’o. Zvala su me djeca u Sarajevo ali nisam htio da džemat smanjujem. U Sarajevu opet ima ljudi da klanja, a ovdje, ako je jedan čovjek više, bolje je – kazao nam je Avdija.
Vjernici su se omrsili sa hurmom i čašom vode, potom zajedno klanjali akšam namaz, te zajednički iftarili u i ispred Aladža džamije, čija je obnova u toku, ali se njena nekadašnja ljepota već nazire i osjeća.
– Već nekoliko godina zaredom želimo da klanjanjem posljednje teravije u ramazanu Aladži damo pažnju koju ona zaslužuje, da sve što smo uradili, sve mubareke mjeseca ramazana večeras začinimo ovdje – ističe Salem ef. Ćemo, predsjednik Medžlisa IZ Foča.

[huge_it_video_player id=”44″]

Akšam i teravih namaz predvodio je goraždanski muftija, Remzija ef. Pitić, koji ne krije radost zbog obnove Aladže, ali i veza prognanih Fočaka sa svojim gradom.
– Ova tradicija je započeta i prije mog dolaska, a sada je možda malo masovnije i drugačije jer od prošle godine je to u Aladži, a ne na temeljima Aladže. Mi ćemo ovu priču razvijati i nekim drugim sadržajima, kada budemo imali mogućnosti. Drago mi je i sretan sam i ponosan što i ove godine možemo u lijepom ambijentu obaviti iftar i klanjati posljednju teraviju ovog ramazana, družiti se s našim ljudima i dogovoriti se da se opet vidimo u Aladži. Tako će biti dok smo mi živi – poručio je muftija Pitić.
Izvor – Avaz, RTV BPK