(FOTO) AJLA HAMZIĆ, NAJBOLJA GLUMICA NA BH FESTIVALU DRAME: POTVRDA ZA ULOŽENI TRUD

Hits: 229

Mlada glumica mostarskog pozorišta Ajla Hamzić proglašena je najboljom glumicom po izboru publike na 17. festivalu bh. drame i autorskog teatra u Zenici. Ajli je ovo bio prvi nastup pred zeničkom publikom i to u predstavi “Neće biti smak svijeta” autora i reditelja Adnana Lugonića.

“Dobila sam nagradu za najbolju glumicu po ocjeni žirija i publike na 17. festivalu bh. drame i autorskog teatra u Zenici. Velika mi je čast i istinski sam sretna. Nagrada je jedan vid potvrde da se uloženi trud i rad isplate. Posebno mi je drago zato što mi je ovo bio prvi put da sam na sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici. Želim se zahvaliti zeničkoj publici na divnoj energiji”, kazala je Ajla.

Pored nje, u predstavi koja je imala premijeru u martu na maloj sceni “Studio 64”, igraju Dina Mušanović i Šerif Aljić. Oni na scenu donose intimnu porodičnu dramu o dvije sestre i ocu, njihovim međusobnim odnosima, strahovima i nadama.

“Predstava se bavi porodicom, zapravo odnosom između dvije sestre i bolesnog oca. Maša, kćerka koju igram, je ogorčena okolnostima u kojim živi i naizgled je vrlo hladna i odbojna, a zapravo je vrlo krhka i lomljiva. Adnan je napisao dva izuzetno zahtjevna i vrlo kompleksna ženska lika s kakvim se ne susrećemo tako često u današnjim dramskim tekstovima, tako da je kolegici Dini Mušanović i meni bila izuzetna čast i zadovoljstvo raditi na ovoj predstavi. Smatram da je porodica utočište u današnje vrijeme koje je lišeno emocija i iskreno se nadam da će ova predstava imati dug pozorišni život”, ističe Ajla.

Mlada glumica trenutno radi i na predstavi “Bog pokolja” Yasmina Reza u Narodnom pozorištu Mostar.

“To je komad koji je već odavno postao evropski hit, žanr predstave je drama s komičnim elementima u kojoj su neke situacije dovedene do apsurda. Svaki novi proces u meni budi uzbuđenje i strah u isto vrijeme, tako da slijedi period istraživanja i nadam se dobrih rezultata”, rekla je Hamzić.

Ajla je već pet godina članica ansambla Narodnog pozorišta Mostar.

“Nakon završenog studiranja imala sam veliku sreću da se zaposlim u Narodnom pozorištu Mostar, već pet godina sam članica ansambla, što je u današnje vrijeme veliki uspjeh. Moram priznati da je u BiH vrlo teško govoriti o glumačkoj karijeri, često nismo u poziciji da biramo ni uloge ni projekte, tako da sam, prije svega, sretna da radim u svojoj struci i da imam priliku da napredujem. Od nagrada bih izdvojila Veliku mostarsku Lisku za svježinu i novu energiju u pozorištu koja mi je bila i još uvijek jeste poticaj da se glumački razvijam”, navodi glumica.

Svaki slobodan trenutak provodi u Goraždu s porodicom.

“To je moj rodni grad i veliki sam zaljubljenik u našu ljepoticu Drinu. Posebno uzbuđenje i sreću osjećam kad imam priliku da igram pred goraždanskom publikom. To uvijek nosi sa sobom dodatnu tremu i odgovornost. Krajem sezone idem za Grčku, prošle godine sam radila predstavu ‘Trojanke’ – Euripid u režiji Teodora Terzopulosa. Igranje tragedije u Grčkoj je svakako ostvarenje mog sna. Zaista magično. Poslije toga, nadam se da ću moći i na odmor”, dodaje Ajla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *