(FOTO) BH. VOĆARI BORE SE SA INOZEMNOM KONKURENCIJOM BEZ PODRŠKE DRŽAVE

Zemljoradnička zadruga (ZZ) “Agropodrinje” sa skoro 6.000 stabala jabuke iz voćnjaka u Rasadniku u Goraždu očekuje prinos od skoro 70 tona, što u nepovoljnoj sezoni nije loš rezultat.  

 Prvi dojam

No, direktorica Nasiha Džaka kaže da je to samo prvi dojam, jer je ove godine, nakon prošlogodišnjeg mraza, bilo potrebno spriječiti štete od ogromnog broja nametnika te smanjiti utjecaj enormnih količina vlage i padavina.

– Dešava nam se da voće truhne na stablu i veoma mnogo opada ili dostiže enormne veličine. Bez obzira na prilično dobar urod, imat ćemo situaciju da nećemo moći čuvati voće, a morali smo ulagati i znatna sredstva i ponavljati zaštitu od gljivičnih oboljenja – dodaje Džaka.

Bez podrške države, na nauređenom tržištu, bh. voćari bore se s konkurencijom. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH radi dobre stvari u smislu “vađenja kestenja iz vatre”, jer proizvođači iz BiH ne shvataju da ne mogu kupiti jabuku iz Poljske i plasirati je u Evropsku uniju niti meso iz Argentine poslati u Tursku, smatra predsjednik Zadružnog saveza BiH Mirsad Hubanić.

Hubanić: Niko ne shvata ozbiljno

Ruralni razvoj

– Kad govorimo o državi i agrarnim politikama, stalno govorim da vodimo računa o tome šta to EU radi. Od svih zakona u svim sferama života, 50 posto ih se odnosi na poljoprivredu i ruralni razvoj. Ako to znamo, zbilja se moramo pripremiti ako želimo status kandidata. Imam utisak da se to ne shvata ozbiljno – dodaje Hubanić.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: