(FOTO) BLOK SDA – LS – SBiH TRENUTNO IMA VEĆINU U SKUPŠTINI BPK GORAŽDE

Hits: 65

Sejad Tatarin bio najslabija karika

Poslanik lokalne Goraždanske priče Sejad Tatarin napustio je Građanski blok i priključio se grupi poslanika SDA, Liberalne i Stranke za BiH. 

Nakon perioda u kojem je tijesna većina bila na strani osam stranaka u Građanskom bloku, sada koalicija predvođena SDA ima 13 od 25 poslanika. 

Sjednica Skupštine BPK zakazana je za ponedjeljak, potvrdio je Salem Halilović, predsjednik Kantonalnog vijeća Stranke za BiH, a dnevni red bit će utvrđen na samoj sjednici.

Salem Halilović

– Rezultati izbora su pokazali da je politička scena usitnjena, s puno stranaka s različitim navikama i vrlo je teško sklopiti koaliciju. Rukovodili smo se time da je bolje da budemo u koaliciji s manje stranaka nego sa 7-8 stranaka, gdje je vrlo teško pomiriti različite interese. Svakako da je koalicija sa 13 poslanika vrlo upitna i mislimo da će narednih dana neki od poslanika iz Građanskog bloka pristupiti ovoj koaliciji – kaže Halilović.

Predsjednica KO DF-a Edita Velić ističe da je Sejad Tatarin bio najslabija karika u Građanskom bloku i da su na njega i bili usmjereni najjači pritisci pod kojima je na kraju i popustio.

Edita Velić

S obzirom na to da je on poslanik iz reda ostalih, to ništa ne mijenja u kontekstu daljnje uspostave Skupštine i Vlade, jer i dalje je jednak broj poslanika u Klubu Bošnjaka kod jednih i kod drugih.

Dakle, još ništa nije gotovo i u narednoj sedmici će se dešavati neke druge stvari. Ni drugoj strani nije velika sreća imati “klimavih” 13 poslanika. U ovom trenutku u Građanskom bloku je 12 poslanika i bez nas se ne može ništa uraditi u kontekstu uspostave vlasti. Ostajemo čvrsti i tražimo rješenje, niko od poslanika Građanskog bloka neće “iskočiti”, a nisam siguran da je to slučaj s drugom stranom – dodaje Velić.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.