(FOTO) BPK GORAŽDE/ GENERALNI ŠTRAJK POČINJE 5. FEBRUARA

Hits: 104

Generalni štrajk uposlenih u zdravstvenim ustanovama na području BPK Goražde počinje u srijedu, 5. februara, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Da su pregovori s Vladom BPK Goražde propali, Nezavisni strukovni sindikat radnika uposlenih u zdravstvu BPK Goražde saopćio je prije sedam dana, kada je istaknuto da je svih 260 radnika jednoglasno potvrdilo spremnost da stupi u generalni štrajk, ali i da tužbama pokuša ostvariti svoja prava.

Sindikat traži potpisivanje novog kolektivnog ugovora, s povećanjem koeficijenata za obračun plaća za 0,4 i ne pristaje na povećanje od 0,1, koliko je ponudila Kantonalna vlada. U Sindikatu ističu da je Vlada u septembru prošle godine novi kolektivni ugovor potpisala sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije te insistiraju da se i njima omoguće ista prava, jer timove zdravstvene zaštite čine i doktori, i medicinske sestre, i spremačice.

Odmah po najavi generalnog štrajka iz Ministarstva zdravstva predstavnike Sindikata pozvali su na novi sastanak koji bi se trebao održati sutra.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.