(FOTO) „BUDI IN – ŠUTNJOM ODGOVORI NA NASILJE“

Hits: 362

Izazvali su veliko interesovanje prolaznika na goraždanskim ulicama. Prevenstveno zbog „modrica“ na njihovim licima ali i zbog fotografija na kojima su bile scene posljedica fizičkog nasilja i transparenta sa jasnom porukom: „ Mi smo rekli ne nasilju, zašto ne biste i vi“.

Članovi i članice Vijeća učenika STŠ „ Hasib Hadžović“ i lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u BiH, u mimohodu , šuteći, prošli su od njihove škole do Trga branilaca u Goraždu. Na njima svojstven način odlučili su da skrenu pažnju na potrebu prepoznavanja, sankcionisanja i spriječavanja svake vrste nasilja.

-Radi se prije svega o rodno zasnovanom nasilju, znači i nasilju u vezama koje se direktno dotiče i nas, bilo da se radi o prijateljskoj ili ljubavnoj vezi. Međutim, mi ukazujemo i na druge oblike nasilja i ovaj naš performans je usmjeren tom cilju. Uz ovaj naš projekat su Vijeće mladih BPK Goražde, Vijeće mladih sa Pala i jedna organizacija iz Bihaća. Obezbjeđena su određena finansijska sredstva za projekat i mi smo se odlučili za ovu temu. U projekat, u ovu aktivnost uključeno je 30 mladih i sa ponosom mogu reći da je sve što se vidjelo i desilo tokom performansa naših ruku djelo. Mi smo odlučili da na nasilje reagujemo ovako, sa pomalo sarkastičnim i provokativnim nazivom akcije. Živimo u 21 stoljeću gdje ova tema ne smije biti tabu i moramo smoći snage da reagujemo i da kažemo što mislimo. Ukoliko šutimo nećemo ništa postići – kazala je nakon performansa Ema Tutić, koordinatorica projekta.

Novina “Glas Goražda”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.