(FOTO) BUDUĆI IZOLATORIJ ZADOVOLJAVA SVE USLOVE ZA LIJEČENJE PACIJENATA POZITIVNIH NA COVID-19

Hits: 212

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća, u pratnji ministara za zdravstvo i urbanizam Eniza Halilovića i Bojana Krunića, posjetila je danas prostorije nekadašnjeg Đačkog doma u Goraždu u kojem će biti  smješten izolatorij za liječenje oboljelih od COVID-a 19.

Nakon što su obišli prostorije u kojima se izvode sanacioni radovi, premijerka  Obuća izrazila je svoje zadovoljstvo što ovaj prostor u potpunosti odgovara potrebama jednog izolatorija.

„Sve prostorije su rađene u saradnji sa strukom. Ljekari su rekli koje prostorije i kapaciteti trebaju biti da bi ovo bio izolatorij koji bi u potpunosti zadovoljio svim potrebama pacijenata koji su pozitivni na virus COVID-19. Imamo posebne ulaze za pacijente i osoblje, odvojene prostorije za pacijente koji će biti na respiratoru, kao i za one pacijente kojima neće trebati vještačko disanje. Takođe, osoblje će imati pomoćne prostorije, dakle, pazilo se na svaki detalj i ono što me posebno raduje da je kapacitet ovog izolatorija moguće proširivati, što znači da ćemo u početku imati 18 kreveta za ležeće pacijente, a ukoliko bude potrebe, a iskreno se nadam da neće biti potrebe jer ćemo se izboriti sa virusom, kapaciteti se mogu širiti i na drugom i trećem spratu“ – izjavila je premijerka BPK Goražde.

Projekat uspostave izolatorija u vrijednosti od 20.000 KM u potpunosti se finansira iz Budžeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, a kako ističe premijerka Obuća, postoji spremnost Vlade da uloži dodatna finansijska sredstva u opremanje prostora na drugom i trećem spratu, ukoliko se za to ukaže potreba.

Prema riječima Erne Islamović, direktorice „Goraždestana“ koji je izvođač radova, radovi teku po planu i programu i biće okončani u predviđenom roku, za dvadeset dana, ako ne i već naredne sedmice.

Nadzor nad izvođenjem radova, kako ističe ministar urbanizma Bojan Krunić je u nadležnosti Grada Goražde, a grijanje objekta izolatorija bit će riješeno u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje i trebalo bi biti pušteno u probu u slijedećim danima prikopčavanjem na toplovodnu mrežu iz STŠ „Hasib Hadžović“ u Goraždu.

Osim radova na uređenju budućeg izolatorija, Vlada BPK vodila je računa i o potrebnim ljekarskim kadrovima i opremi za njegovo stavljanje u funkciju.

„Što se tiče opreme, u prethodnom periodu puno smo radili sa UNDP-om kako bismo dobili sve ono što nam je potrebno za borbu protiv virusa COVD-19. Imamo respiratore, mobilni RTG aparat te u potpunosti svu potrebnu zaštitnu opremu za medicinsko osoblje, a što se tiče kadrova u saradnji sa Poliklinikom „EUROFARM“ i JU Kantonalna bolnica koja će takođe uključiti sve svoje kapacitete, tražit ćemo one specijaliste koji su nam neophodni, a to su pulmolozi i infektolozi. Poznato je da postoji naredba Federalnog štaba da se sve zdravstvene ustanove, od primarnog do tercijarnog nivoa, uključe u borbu protiv virusa COVID-19 i stave sve svoje kapacitete u funkciju „- riječi su premijerke BPK Goražde Aide Obuće.

– Izolatorij će biti u nadležnosti JU Kantonalna bolnica Goražde, a kako bi se adekvatno reagovalo na pogoršanu epidemiološku situaciju na području ovog Kantona, Krizni štab Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice koordinirat će sa bolnicom i ukoliko bude povećan broj pacijenata, tražit će se pomoć i od goraždanskog Doma zdravlja „dr. Isak Samokovlija“ -kazao je ministar Halilović.

bpkg.gov.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.