(FOTO) DAN ARMIJE RBiH: RAZARAČIMA BiH PORUČUJEMO DA ĆEMO OSTATI DOSLJEDNI U NAŠOJ BORBI

Hits: 123

Goraždani su svečano obilježili 27. godišnjicu formiranja Armije RBiH.

Na platou centralnog spomen-obilježja braniocima grada, kantonalni i gradski zvaničnici, kao i delegacije pripadnika Oružanih snaga BiH te boračkih udruženja položili su cvijeće i odali počast poginulim braniteljima Goražda.Svečanosti su prisustvovali i neki od učenika iz goraždanskih škola, koji su imali priliku čuti tek dio priče o slavnom putu Armije RBiH i borcima koji su sačuvali ovaj dio naše zemlje.

O nemjerljivom doprinosu koju su u odbrani BiH dali borci Goražda i susjednih gradova te o tome kako je stasala Armija RBiH govorio je ratni komandant 31. drinske udarne brigade Abduselam Sijerčić Pelam.

“Mislio sam nešto govoriti o vremenu prije 27 godina, i nama u tom vremenu, međutim to je već samo sjećanje koje ne treba dirati i spomenik svima nama koji smo u to vrijeme stali u odbranu ovog prostora, to treba prenositi mladima. Zbog mladih želim reći da je Armija RBiH početkom agresije na našu domovinu stasala od jedinica Patriotske lige, Zelenih beretki, Teritorijalne odbrane i jedinica MUP-a RBiH. Ona nije imala nikakav drugi predznak i njen jedini cilj je bio da se odupre agresiji koja je počela tada. Iako je Armija uspjela odbraniti cjelovitost BiH i sačuvati je i do danas traje borba za njen opstanak i stvarno priznanje. Poruke iz RS-a koje dolaze negiraju opstojnost BiH i to najbolje pokazuje ko želi razarati ovo što imamo sada. Mi koji smo odbranili BiH spremni smo ponovo braniti ovu državu, ali to treba riješiti politički i sačuvati ovo za što smo se borili. Najbolji primjer negiranja je i pokretanje optužnice protiv Atifa Dudakovića i želja da se naša borba izjednači s agresorom. Svim razaračima BiH poručujem da ćemo ostati dosljedni našoj borbi i sačuvati lik i djelo svakog pripadnika Armije RBiH”, poručio je Sijerčić.

O značaju osnivanja ARBiH, govorio je i Eniz Halilović, aktuelni kantonalni ministar za boračka pitanja. Počast poginulim braniocima odata je i polaganjem cvijeća na šehidskom mezarju u Kolijevkama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.