FOTO/ DAN NEZAVISNOSTI BIH U GORAŽDU OBILJEŽEN BROJNIM SADRŽAJIMA

Hits: 2347

Prvog marta 1992. godine građani Bosne i Hercegovine su se na Referendumu opredijelili za nezavisnost naše države. Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Toga dana, 1992. godine, 64 posto građana Bosne i Hercegovine potvrdno je odgovorilo na referendumsko pitanje ”da li ste za to da Bosna i Hercegovina bude nezavisna država svih njenih građana i ravnopravnih naroda.”

Dan nezavisnosti BiH jedan je od najznačajnijih datuma BiH. Kao i svake godine ovaj bitan datum obilježen je i na području BPK-a Goražde nizom sadržaja koji su se odvijali tokom nekoliko prethodnih dana. No centralni dio programa održan je danas.

U sklopu današnjih aktivnosti  najprije je u Višegradskoj ulici položeno cvijeće na spomen obilježju ”Goražde – grad heroj svojim braniocima”. Uz intoniranje državne himne, učenjem fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća na ovom spomen obilježju prisutni su se sjetili hrabrih branioca Goražda koji su poginuli u ratu 1992.-1995., a nakon toga  delegacije zakonodavne  i izvršne vlasti BPK-a i općina u njegovom sastavu, Muftijstva goraždanskog, Oružanih snaga, te predstavnici boračkih udruženja položili su cvijeće na šehidskom mezarju i partizanskom spomen obilježje u Kolijevkama.

Cvijeće je položeno i na Spomen obilježje ubijenoj i nastradaloj djeci 1992. – 1995. ispred Centra za kulturu Goražde. U sklopu programa upriličen je i obilazak Zavičajnog muzeja i stalne postavke predmeta i oruđa iz Odbrambeno oslobodilačkog rata 1992.-1995. godina.

U 12:00 sati u Velikoj sali Centra za kulturu uz bogat kulturni program održana je svečana akademija. O značaju ovog datuma za Bosnu i Hercegovinu govorio je istaknuti prof.dr. Šaćir Filandra koji je ovom prilikom ukazao na važnost 01. marta za sve građane BiH, naglasivši da je ovaj datum jedan od najvažnijih historijski događaja za našu domovinu. Također, u ime svih struktura vlasti prisutnima se obratila predsjedavajuća Skupštine BPK-a, Aida Obuća.

U kulturnom dijelu današnjeg programa učešće su uzeli nastavnici Osnovne muzičke škole „Avdo Smailović“, učenici osnovnih škola OŠ ”Husein ef. Đozo” i OŠ ”Fahrudin Fahro Baščelija”, mališani dječijih obdaništa Sunce i Kinderdorf, dok su u sklopu programa svečane akademije dodjeljene i nagrade za najuspješnije učenike koji su se natjecali u pisanju literarnih radova i likovnih radova na teme vezane za Dana nezavisnosti.

Nakon svečane akademije u Gradskoj ART galeriji organizovana je izložba ručnih radova nastalih u radionicama Kulturno-edukativnog centra Goražde-Gungoren. Izložbu je svečano otvorio načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović koji je prilikom obraćanja svim prisutnim uputio čestitke povodom 01. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te još jednom podsjetio na projekte koji su se realizovali u saradnji sa bratskom Općinom Gungoren iz Istanbula, kao i na nove projekte koji će se realizovati u narednom period sa bratskim općinama.

Program je nastavljen učenjem hatma dove za sve šehide u BiH u džamiji Šehidija u Vitkovićima.

U večernjim satima održat će se koncert Bartolomeja Stankovića, a ljubitelji pozorišta moći će pogledati predstavu ”Razred” u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.