FOTO/ DAN RIJEKE DRINE U GORAŽDU OBILJEŽEN AKCIJOM ČIŠĆENJA

Hits: 3355

Nakon što je Općinsko vijeće Općine Goražde usvojilo Odluku o proglašenju 22. marta Danom rijeke Drine, ove godine nizom prigodnih sadržaja obilježava se ovaj poseban dan. Time se želi skrenuti pažnja javnosti na potrebu i obavezu da se čuvaju, kako čistoća same Drine, tako i njene obale, kao i da se ukaže na značaj Drine za našu lokalnu zajednicu.

Program obilježavanja započeo je jutros velikom akcijom čišćenja priobalja rijeke Drine na lokacijama od Gun-Gor parka do lokacije gdje je smješten Moto-klub Goražde, zatim Iransko šetalište, Omladinska ulica, ulica Ibrahima Čelika, te čišćenje priobalja rijeke Drine u mjesnoj zajednici Vitkovići. Učešće u akciji čišćenja uzele su mjesne zajednice, učenici osnovnih i srednjih škola sa područja općine Goražde, JKP ”6. mart”, JU Centar za kulturu, Udruženje ribolovaca, KK ”Buk” Goražde, Udruženje za ekologiju i rekreaciju Goražde, Moto klub Goražde, te brojni građani Goražda.

U akciji čišćenja učešće su uzeli i uposlenici Općine Goražde među kojima je bila i pomoćnica načelnika za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Samira Drakovac koja je prilikom izjave za medije istakla – ”Sa stanovišta Općine ova akcija je važna, obzirom, da je i samo postojanje grada vezano za rijeku Drinu. Ako uzmemo da sam potencijal i značaj vode u ukupnom društvenom životu, pojedincu i svih nas znači izvor života, njegovanje toga potencijala je od presudnog značaja za sadašnjost za budućnost. U tom pogledu želimo da osvijestimo sve građane i buduće generacije, da mi svi znamo koje bogatstvo imamo i na koji način trebamo to da cijenimo, njegujemo, da se hvalimo i ponosimo. Na kraju krajeva možemo da kažemo da je Bosna jedna od deset zemalja koje imaju bogatstvo vode, da je zapravo najbogatija u Evropi po tome potencijalu, a klimatske promjene i prilike sigurno ukazuju da ukoliko ne budemo vodili računa o tom resursu možemo doći u opasnost da imamo problem i sa vodom i sa životom i sa opstojnosti.

Ove godine osim ove akcije imali smo i jednu dijalošku konferenciju koja je vezana upravo  za značaj rijeke Drine u kontekstu Agende 2030. godine. Agenda 2030 upravo za poseban cilj je odredila čistu vodu. Možda su naši potezi mali ali sigurno borba za čistu planetu, zemlju, zrak, vodu je uslov naše budućnosti našeg opstanka na ovome svijetu.”

U sklopu programa u Centru za kulturu Goražde dodijeljene su nagrade za literarne radove koji su pisani povodom Dana rijeke Drine na temu ‘Goražde kraj Drine spava’. Amila Crljenković, učenica trećeg razreda MSŠ „Enver Pozderović“ autorica je najuspješnijeg literarnog rada na konkursu koji je raspisao Centar za kulturu. Drugu nagradu osvojilla je Anesa Ćutuna, učenica prvog razreda MSŠ „Enver Pozderović“, dok je treće mjesto pripalo Zerini Smajović, učenici drugog razreda MSŠ „Enver Pozderović“. Njima je nagrade uručio Murat Fejzić, direktor Centra za kulturu Goražde.

Program je završen druženjem učesnika manifestacije uz poseban specijalitet (riblja čorba) koju je organizovalo Udruženje ribolovaca Goražda, kojem su prisustvovali i učenici osnovne škole iz Novog Goražda koji su također proveli akciju čišćenja priobalja rijeke Drine u ovoj opštini.

Izvor: gorazde.ba

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.