(FOTO+VIDEO) ‘DANI ISAKA SAMOKOVLIJE – SUNCE NAD DRINOM’ 15. JANUARA U GORAŽDU

Hits: 76

U znak sjećanja na jednog od najistaknutijih bh. književnika, humaniste i ljekara, Goraždnanina Isaka Samokovliju, u njegovom rodnom gradu i ove godine bit će održana tradicionalna manifestacija “Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom”.

(VIDEO)Kako su obilježeni Dani Isaka Samokovlije u januaru 2018 godine

U organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu, 15. po redu manifestacija započet će simbolično 15. januara, na godišnjicu smrti velikog književnika.
 
– Tog dana, pred Samokovlijinu bistu u krugu goraždanskog Doma zdravlja koji nosi ime u svijetu čuvenog ljekara i pisca, bit će položeno cvijeće uz prisustvo predstavnika organizatora manifestacije, Grada Goražda, Jevrejske zajednice BiH, resornog kantonalnog ministarstva, Općine Fojnica.


 
Istog dana u maloj sali Centra za kulturu uz prigodna obraćanja, bit će predstavljena knjiga priča Isaka Samokovlije u izdanju Izdavačke kuće „ Art Rabic“. Svoje će pjesme govoriti mladi članice Književnog kluba „ Isak“ a nastupit će i hor Centra za kulturu – kazala je za Fenu Mensura Sijerčić, rukovodilac kulturno-umjetničkih djelatnosti te ustanove.
 
Uz književno-kulturnu manifestaciju koju Goraždani doživljavaju kao dio duga koji iskreno vraćaju slavnom sugrađaninu, u Centru za kulturu djeluje  i književni  klub  koji nosi ime velikog pisca.
 
Slavko Klisura, voditelj Književnog kluba „Isak“ rekao je za Fenu da je to mjesto susretanja i okupljanja književnih stvaralaca koji su rođeni i žive u Goraždu, ali i drugim gradovima, širom svijeta.
 
– Iza nas je i jedna zajednička zbirka poezije pod naslovom „Tragom prijeđenog puta“. Posebno sam sretan što su i srednjoškolci članice i članovi kluba  i upravo će oni govoriti svoju poeziju i prozu na manifestaciji posvećenoj ovom velikom pripovjedaču i humanisti. Naš književni klub i na taj način njeguje uspomenu na ovog bosanskohercegovačkog književnika koji je neke od njegovih najvećih pripovjetki posvetio upravo Goraždu – rekao je Klisura.

Kako ističu organizatori, u okviru ovogodišnje manifestacije poseban doživljaj bit će jedinstven koncert, svojevrsno  muzičko putovanje s Hektorom Morićem ( gitara) i mladom Goraždankom Meritom Bavčić (glas) koji će  17. februara publiku  pjesmom provesti kroz Latinsku Ameriku, Španiju, Francusku, istočnu Evropu i Bosnu i Hercegovinu.
 
Takođe, 26. januara planirana je promocija  promocija CD-a sa pjesmom „Snivaj Goražde“ koja je nezvanično jedan od simbola tog grada, a čiji je autor Slavko Klisura.
 
– Pjesma ‘Snivaj Goražde’ ove godine obilježava 40 godina postojanja. Promocija CD-a i pjesme bit će upriličeno u velikoj sali Centra za kulturu, u večeri nazvanoj po samoj pjesmi. Bit će to ujedno i susret s goraždanskim umjetnicima , uspješnim u svijetu muzike. Nastupit će između ostalih Zona isključenja, Aida Mušanović-Arsić, Adnan Dado Mušanović, Medina Turković, Džejla Ramović, grupa iz goraždanske rock škole te  goraždanski mladi pjesnici – najavio je Klisura.
 
Manifestacija „ Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“ nastavlja se i u februaru, kada će biti raspisan konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola iz regiona za literarne radova koji su tematski vezani za život i djelo Isaka Samokovlije, dok će u proljeće biti održan i tradicionalni kviz učenika osnovnih i srednjih škola iz BiH takođe o životu i djelu slavnog pripovjedača.
 
Svoj  doprinos manifestaciji dat će i Teatar mladih Goražde koji će na scenu postaviti scenski igrokaz po motivima Samokovlinije pripovjetke “Mirjamina kosa”. Kako je međunarodna likovna kolonija koja se održava u okviru goraždanskog Internacionalnog festivala prijateljstva tematski uglavnom vezana za motive Drine i Goražda, tako će u Fojnici i Sarajevu, gradovima u kojima je Samokovlija stvarao i radio,  biti organizovane izložbe odabranih slika te kolonije.
 
Isak Samokovlija rođen je 3. septembra 1889. godine u Goraždu koje je tada bilo dio Austro-ugarskog carstva, u porodici sefardskih Jevreja. Porodica se doselila iz Samokova u Bugarskoj, po kojem dobijaju prezime – Samokovlija. Gimnaziju je završio u Sarajevu, a medicinski fakultet u Beču. Između dva rata radio je kao liječnik u rodnom gradu, potom u Fojnici, a od 1925. živio je i radio u Sarajevu. Svoju prvu pripovijetku „Rafina avlija“ objavio je 1927. godine u listu “Jevrejski život”, gdje je bio jedan od urednika, a prvu knjigu pripovjetki “Od proljeća do proljeća” objavio je 1929. u Sarajevu. Jedan je od osnivača Udruženja književnika BiH (1945). Iza sebe je ostavio bogat književni opus koji čine zbirke pripovjedaka “Nosač Samuel”, “Sunce nad Drinom”, “Tragom života”, “Đerdan” i druge. Priče Isaka Samokovlije prevedene su i na strane jezike. Napisao je i četiri pozorišna komada  – “Hanka”, “Plava Jevrejka”, “On je lud” i “Fuzija”, kao i druga književna djela. Umro je 15. januara 1955. godine i sahranjen je na starom Jevrejskom groblju u Sarajevu.

FENA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.