FOTO/ DIREKTOR SAUDIJSKOG FONDA ZA RAZVOJ ZADOVOLJAN DINAMIKOM IZVOĐENJA RADOVA NA PROJEKTIMA U GORAŽDU

Hits: 1038

Nakon što su Gradu Goraždu odobrena kreditna sredstava od strane Saudijskog fonda za razvoj, te započeti radovi na realizaciji projekata koji se realizuju pomenutim sredstvima, naš Grad danas je posjetio direktor Saudijskog fonda za razvoj Muhamed El Dalilan  sa saradnicima.

Povod njihove posjete Goraždu jeste posjeta radovima na projektima koji se realizuju u Goraždu, a putem kreditnih sredstava koje je odobrio Fond, a riječ je o projektima rekonstrukcije sekundarne vodovodne mreže, izgradnji mosta u naselju Vitkovići, te rekonstrukciji putnih pravaca Osanica – Ilovača i Mravinjac – Berič.

Tokom posjete radovima direktor Saudijskog fonda za razvoj Muhamed El Dalilan izrazio je zadovoljstvo zbog same dinamike i kvaliteta izvođenja radova te kazao: ‘’Razlog dolaska jeste da vidimo kako napreduju projekti koje implementiramo u Goraždu. Kao što znate mi finansiramo projekte u vrijednosti 6 miliona američkih dolara. Ovdje smo da bismo izvršili monitoring odnosno da bismo se uvjerili na koji način se projekti implementiraju. Veoma smo zadovoljni implementacijom projekta i možemo da kažemo da su svi projekti implementirani u iznosu od 50%-60% iako se radi o veoma kratkom periodu implementacije. U odnosu na druge projekte i na projekte koje implementiramo u drugim zemljama, možemo da kažemo da je ovaj projekat među najuspješnijim. Kada je u pitanju plaćanje moram da vam kažem da više ništa nije do nas sve je do Vlade BiH. Čim primimo aplikaciju za povlačenje sredstava mi ćemo odobriti finansiranje. Nadam o se da ćemo u ovom prelijepom gradu imati još projekata i želimo sve najbolje svim prijateljima ovdje.’’

Ovom prilikom gradonačelnik Goražda  Muhamed Ramović je kazao: ‘’Evo danas nam je drago da imamo posjetu našem gradu, našim projektima, direktora Saudijskog fonda Muhameda sa saradnicima. Oni su zadovljni sa svim što smo obišli i vidjeli su da je oko 60% do sada poslova urađeno. Oni su sretni zbog toga. Oni ovih dana očekuju od državnog ministarstva finansija fakture koje smo mi predali i očekujemo vrlo brzo naplatu prema ovim firmama. Naplata ide direktno firmama. Mi smo samo servis i pratimo implementaciju projekata. Drago mi je da su našli na terenu sve firme koje rade nadzor. Muhamed kao direktor i predstavnik Saudijskog fonda je veoma zadovoljan i sve pozitivne utiske će već u petak prenijeti u Saudijsku Arabiju kada će biti predat izvještaj.’’

Kada je riječ o samom kreditu podsjetimo da je Općina Goražde (Grad Goražde), odnosno Općinsko vijeće (Gradsko vijeće) donijelo odluku o kreditnom zaduženju za implementaciju prioritetnih infrastrukturnih projekata, a aktivnosti na traženju najpovoljnijeg kredita poduzeo je gradonačelnik Muhamed Ramović. U toku pomenutih aktivnosti Općina Goražde, uz pomoć Ministarstva finansija i trezora BiH organizovala je susret sa predstavnicima Saudijskog fonda za razvoj, te zatražila odobravanje kredita u iznosu od 6.000.000,00 američkih dolara, jer je riječ o najpovoljnijim kreditnim sredstvima, nakon čega je provedena neophodna procedura. Ono što također treba istaći jeste činjenica da je naš Grad jedan od samo nekoliko lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini koja je uopće dobila mogućnost da predstavi svoje projekte i na taj način zatraži asistenciju ovoga Fonda. Kao što je poznato sredstva su usmjerena na realizaciju prioritetnih infrastrukturnih projekata, a razdoblje trajanja pomenutog kredita je dvadeset i pet godina, uključujući grace period i minimalnu kamatnu stopu.

gorazdeportal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.