(FOTO) DIZDAREVIĆ I SABORCI – HEROJI KOJI SE NE ZABORAVLJAJU

Hits: 54

Članovi porodica, saborci, predstavnici boračkih udruženja, muftijstvo i vlasti obišli su mezarja Kolijevke i Glamoč

Prošlo je 26 godina od jedne od najdramatičnijih noći tokom opsade Goražda, noći u kojoj je 43. drinska udarna brigada ARBiH izgubila devet pripadnika, čija se hrabrost, požrtvovanost i međusobna odanost tokom agresije na BiH riječima teško može opisati. 

Desetog februara 1994. godine, u blizini sela Kusjevrani kod Čajniča, poginuli su načelnik Štaba brigade Ferid Dizdarević i pripadnici Izviđačko–diverzantske čete Muris Džananović, Amir Pašić, Sabahudin Terović, Salem Omerović, Nijaz Karović i Bajro Kostić. 

Poginuli su u pokušaju da iz minskog polja izvuku tijela saboraca Arifa Omerovića i Vejsila Hasovića, koji su noć ranije stradali u akciji izviđanja agresorskih artiljerijskih položaja.

Izvršavajući najhumaniji vojnički zadatak, 15-ak kilometara iza neprijateljskih položaja ranjeno je još 17 boraca, a evakuacija tijela poginulih i ranjenih trajala je satima. 

Članovi porodica, saborci, predstavnici boračkih udruženja, Goraždanskog muftijstva i vlasti obišli su mezarja Kolijevke i Glamoč, gdje su ukopani heroji, koji su za slobodno Goražde i jedan za drugog u svakom trenutku bili spremni dati svoj život.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.