FOTO/ DOK PORODICE SVEKA GODINE OBILAZE GROBNICE, NAJODGOVORNIJI ZA ZLOČINE JOŠ UVIJEK NA SLOBODI

Hits: 1882

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na lokacijama masovnih grobnica u Vragolovima i Karačićima, obilježena je godišnjica zločina nad rogatičkim Bošnjacima.

Dvije i po decenije nakon stravičnih zločina i protjerivanja nesrpskog stanovništva iz ovog grada, Rogatičani okupljeni u Udruženju porodica i prijatelja nestalih osoba “Suza” još uvijek očekuju kažnjavanje zločinaca, kao i pronalazak oko 350 tijela žrtava, kojima još nije obavljena dženaza.

– U Vragolovima je ubijeno 15 osoba, među kojima su bili i komandant odbrane i predsjednik Ratnog predsjedništva Žepe, Avdo Palić i Mehmed ef. Hajrić. U jednom objektu u Karačićima ubijeno je i spaljeno 20 osoba, a do danas su nađene semo četiri. Posjetama grobnicama želimo sačuvati sjećanja na sve žrtve ratnih zločina sa područja Rogatice, ali i pokazati da nećemo odustati od istine i kažnjavanja svih ratnih zločinaca. Prema podacima koje mi imamo, na prostoru Rogatice ubijeno je oko 2.100 stanovnika, a oko 350 još uvijek nije pronađeno – kazao nam je član Upravnog odbora Udruženja “Suza” i direktor manifestacije kojom je obilježena godišnjica stradanja rogatičkih civila Nazif Zimić.

Predsjednica Udruženja Maida Ćurevac naglasila je da je nedopustivo da do danas na lokacijama Duljevac, Dizdareva njiva, Seljani, Kozadre, Paklenik, Ivan polje, Vragolovi, Karačići i drugim, na kojima su ekshumirane masovne grobnice sa posmrtnim ostacima od 8 do 73 žrtve, nije podignuto niti jedno spomen obilježje.

Goraždanski muftija Remzija ef. Pitić poručio je zločincima da se porodice žrtava neće umoriti, a pravosudne institucije pozvao da rade svoj posao. Rogatičane koji su zauzeti svojim dunjalučkim potrebama i sarajevskim asfaltom, a koji se danas nisu pojavili u Vragolovima i Karačićima, Pitić je podsjetio da će 19. Juni biti obilježen i naredne godine i da imaju godinu dana da se pripreme.

U Šudžaudinovoj džamiji u Rogatici večeras je organiziran zajednički iftar, te klanjan teravih namaz, a pred duše ubijenih proučeni su jasin i tevhid.
AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.