Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given in /var/www/wp-content/plugins/af-companion/inc/demo-importer.php on line 78
(FOTO) DRINA PORIBLJENA PASTRMKOM – Goražde na jednom mjestu.

(FOTO) DRINA PORIBLJENA PASTRMKOM

Puštanjem 17.000 primjeraka mlade potočne pastrmke u rijeku Drinu, te njene pritoke Kosovsku rijeku i Kolinu, članovi Sportskog ribolovnog društva “Halil Sofradžija” iz Ustikoline realizirali su jednu od najvećih akcija poribljavanja nakon rata.

Prema riječima Nihada Hadžiahmetovića, pomoćnika načelnika općine Foča u FBiH, poribljavanje Drine od Osanice do Ustikoline obavljeno je nakon što je lokalna zajednica, kroz projekt “Upravljanje vodama u slivu rijeke Drine”, zatražila i dobila podršku Svjetske banke.

– Pružena nam je prilika da izvršimo poribljavanje Drine i njenih pritoke sa 700 kilograma potočne pastrmke. Htjeli smo da nabavimo i riblju mlađ mladice i lipljena, ali na prostoru BiH nemamo nijednu ponudu. To samo radi Slovenija i dio Srbije. Kad smo kontaktirali Sloveniju, oni su nam poslali fakturu na 30.000 maraka bez troškova prijevoza, ali to je za nas megalomanski projekt. Ovo što smo uradili je koštalo oko 10.000 maraka i za SRD “Halil Sofradžija” to je jedan od najljepših projekata – kaže Sulejman Dreca, sekretar SRD “Halil Sofradžija” iz Ustikoline.

Poribljavanje je izvršeno na Adi, Modranu, Mrđelićima i još nekoliko lokacija.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: