(FOTO) EUROBAJKERI IZ NJEMAČKE I BIH U POSJETI GORAŽDU

Hits: 547

Kako bi iskazali svoj veliki projekat koji planiraju sprovesti naredne godine u tzv. izviđačkoj posjeti našem gradu jučer su boravili Njemački eurobajkeri koji su u Maloj sali zgrade Gradske uprave Grada Goražda održali sastanak sa gradonačelnikom Muhamedom Ramovićem, premijerom Vlade BPK Emirom Okovićem,  ministricom za socijalnu politiku, zdravstvo i izbjegla i raseljena lica BPK Sabirom Bešlijom, kao i direktorima zdravstvenih ustanova na području BPK-a Goražde dr. Edinom Čengićem i dr. Muedinom Silajdžićem, te predstavnicima Moto kluba Goražde.

Udruženje Eurobiker uz veliku pomoć njemačkog bajkerskog udruženja ”Biker Brummi Hilf” na čijem je čelu dr. Herman Munzel, planira u 2018. godini da realizuje veliku humanitarnu akciju koja će obuhvatiti tri države – Kosovo, Makedoniju i BIH, odnosno gradove Prizren, Ohrid, Goražde i Tuzlu. Kroz veliki konvoj biće donirano 20 šlepera uglavnom medicinske opreme o čemu je razgovarano tokom današnjeg sastanka.

”Ovoga puta dolazimo sa opremom za medicinske ustanove, međutim donosimo i namještaj za starije osobe i djecu.” – istakao je predsjednik udruženja ”Biker Brummi Hilf”, dr. Herman Munzel.

”Oni imaju priliku kroz cijelu zimu da na preko 600 raznih adresa bolnica i ustanova u Njemačkoj pokušaju dobiti opremu i materijal za donacije za pomenuta četri grada.” – naglasio je predsjednik udruženja ”Eurobajkeri” BiH, Srećko Boras.

”Hvala jednom velikom čovjeku i humanisti dr. Herman Munzel koji je pored tri grada Prizren, Ohrid, Tuzla pristao da to bude i Goražde i nadam se da će tokom ove izviđačke posjete vidjeti šta je to najneophodnije za bolji rad naših medicinskih ustanova.” – kazao je predsjednik Moto kluba Goražde, Elvir Hubjer.

Zvaničnici BPK i Grada Goražda, te direktori zdravstvenih ustanova pozdravili su nastojanje bajkera da na razne načine pomognu tamo gdje je najpotrebnije, ističući da je i pomoć zdravstvenim ustanovama u Goraždu dobro došla, te uz nadu da će kroz ovu akciju biti obezbjeđeni bar dio najneophodnije opreme.

Nakon sastanka u pratnji domaćina bajkeri iz Njamčke i BiH obišli su Dom zdravlja i Kantonalnu bolnicu kako bi na licu mjesta sagledali potrebe, a svoj dolazak sa velikim konvajem pomoći najavili su u periodu od 29, aprila do 13. maja naredne godine.

Inače, Eurobikeri koji kroz vožnju motorima žele povezati narode i kulture, svake godine rade po jednu humanitarnu akciju za područje Balkana, a o stanju u kakvom se nalaze pojedine države i njihove zdravstvene ustanove doznaju zahvaljujući svojim članovima, eurobikerima, te nastoje intervenisati gdje je najpotrebnije. Prvi put u BIH bili su 2004. godine, kada je njihova destinacija bilo i Goražde. Uručili su tada veliku donaciju Kantonalnoj bolnici u Goraždu u vidu medicinske opreme vrijedne više od 180.000,00 eura, opremili kabinet informatike goraždanske gimnazije, sa 7.150,00 eura pomogli u sanaciji krova vrtića ”Sunce”, te organizovali ručak za siromašne porodice. U znak sjećanja na boravak u Goraždu, na izletištu Rorovi posadili su i drvo mira. Deset godina kasnije, u Goražde su stigli i Eurobajkeri iz Luksemburga koji su uručili donaciju OŠ ”Fahrudin Fahro Baščelija”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.