(FOTO) EUROBAJKERI REALIZUJU VRIJEDNU DONACIJU ZA ZDRAVSTVENE USTANOVE GRADA GORAŽDA

Hits: 73

Kako bi najavili dolazak eurobajkera i realizaciju velikog projekta koji treba da se sprovede u našem gradu danas je u sali zgrade Vlade BPK održana press konferencija na kojoj su o pomenutom projektu govorili ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica BPK Sabira Bešlija, gradonačelnik Muhamed Ramović, te predstavnici Moto kluba Goražde.

Udruženje Eurobajker, uz veliku pomoć njemačkog bajkerskog udruženja ”Biker Brummi Hilf” na čijem je čelu dr. Herman Munzel, planira u maju 2018. godini da realizuje veliku humanitarnu akciju koja će obuhvatiti tri države – Kosovo, Makedoniju i BIH, odnosno gradove Prizren, Ohrid, Goražde i Tuzlu. Kroz veliki konvoj biće donirano 19 šlepera uglavnom medicinske opreme o čemu je razgovarano tokom današnje press konferencije.

”Koristim priliku da se zahvalim svima koji su učestvovali u ovom projektu i koji su zajednički koordinirali u njegovoj realizaciji. Projekat je jako značajan za našu lokalnu zajednicu s obzirom da se radi o značajnijoj opremi za naše zdravstvene ustanove. Zahvaljujem se Gradonačelniku Grada Goražda, a posebno našim bjakerima iz Goražda, jer da njih nije bilo ovaj projekat ne bi bio realizovan. Ministarstvo daje punu podršku u finansijskom dijelu, te ukoliko bude troškova carine također smo spremni da učestvujemo u plaćanju istih.  Ono što mi znamo jeste da se radi o tri ultrazvučna aparata, C luku koji sami znate da ga je nemoguće nabaviti u ovim okolnostima, također radi se i o mnogo bolničkih kreveta, određenih stolica za dijalizu, a takođe je rečeno da se radi i o jednom ambulantnom vozilu. Međutim, više detalja znaćemo onoga dana kada se to sve dopremi.” – naglasila je ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica BPK Sabira Bešlija.

‘Prilikom boravka bajkera iz Europe u našem gradu, zajedno sa svim sudionicima ovog projekta, mi smo sa njima održali sastanak na kojem su nam predočili svoju ideju. Tada smo ih zamolili da to bude kvalitetna oprema i da ne bude nešto što je previše dotrajalo i što se ne može koristiti, a oni su to prihvatili. Zaista u ime Gradske uprave ja bih se zahvalio Ministrici koja je od prvog dana bila vrlo aktivna kao i našim članovima Moto kluba Goražde, posebno gosp. Hubjeru i gosp. Geci koji su radili na realizaciji ovog projekta. Finansijski podržavamo ovaj projekat i već naredne sedmice ćemo doznačiti sredstva našem Moto klubu. Ukoliko bude vandrednih plaćanja mi ćemo se uključiti i dat ćemo zajednički doprinos da sve ovo prođe u najboljem svjetlu, te da najbolje uspomene ponesu iz našeg grada svi gosti koji budu 03. maja u Goraždu.” – istakao je gradonačelnik  Muhamed Ramović.

”Prilikom Moto susreta u Goraždu naši prijatelji koji su članovi eurobajkera BiH su nam ponudili da preko Njemačkih eurobajkera realizujemo ovu donaciju što smo prihvatili i stupili u kontak sa našim Gradonačelnikom, Premijerom i Ministricom. Svi su pružili podršku, a onda smo zajedno dočekali ljude koji su došli u izvidnicu u naš grad, kada su obavljeni svi razgovori nakon čega su oni bili prezadovoljni. Nakon toga krenule su pripreme i konvoj od 19 šlepera dolazi u BiH 29. aprila, 03. maja dolaze u Goražde i 04. maja će biti organizovana primopredaja u našoj Kantonalnoj bolnici i Domu zdravlja, nakon čega 05. maja ih pratimo na putu prema Makedoniji i Kosovu.” – kazao je predstavnik Moto kluba Goražde, Elvir Hubjer.

Inače, Eurobikeri koji kroz vožnju motorima žele povezati narode i kulture, svake godine rade po jednu humanitarnu akciju za područje Balkana, a o stanju u kakvom se nalaze pojedine države i njihove zdravstvene ustanove doznaju zahvaljujući svojim članovima, eurobikerima, te nastoje intervenisati gdje je najpotrebnije. Prvi put u BIH bili su 2004. godine, kada je njihova destinacija bilo i Goražde. Uručili su tada veliku donaciju Kantonalnoj bolnici u Goraždu u vidu medicinske opreme vrijedne više od 180.000,00 eura, opremili kabinet informatike goraždanske gimnazije, sa 7.150,00 eura pomogli u sanaciji krova vrtića ”Sunce”, te organizovali ručak za siromašne porodice. U znak sjećanja na boravak u Goraždu, na izletištu Rorovi posadili su i drvo mira. Deset godina kasnije, u Goražde su stigli i Eurobajkeri iz Luksemburga koji su uručili donaciju OŠ ”Fahrudin Fahro Baščelija”.

gorazdeportal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.