FOTO/ FOČA: RASTE VODOSTAJ DRINE, STANOVNIŠTVO I CZ U PRIPRAVNOSTI

Hits: 2016

Nabujala Drina kroz Foču nosi balvane,a visoka i jaka matica vraća rijeku Ćehotinu, pa je na ušću porastao i nivo ove pritoke Drine, prijeteći da se izlije u fočanskom naselju Donje Polje i na gradski bazen.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je večeras da vodostaj rijeke Drine u Foči i dalje raste i da je situacija vrlo kritična. On je apelovao da je potrebno zaustaviti rad Hidroelektrane “Mratinje” na rijeci Pivi u Crnoj Gori.

090873

U Opštinskom štabu Civilne zaštite u Foči ističu da su u stanju pripravnosti i da prate sitauciju na terenu i dodaju da na Hidroelektrani “Mratinje“ na Pivi rade tri turbine u kojima je protok 200 metara kubnih vode u sekundi.

Za sada nema opasnosti, a do daljeg porasta nivoa Drine moglo bi doći ukoliko se nastave padavine i ukoliko na Mratinju ne smanje protok vode iz turbina, upozoravaju iz fočanske Civilne zaštite.

Stanovništvo u priobalju je upozoreno da bude u stanju pripravnosti i da zaštiti materijalna dobra. Saznajemo, da je poplavljen i dio objekata u jednom od rafting kampova na Bastasima, gdje je nivo vode dostigao oko 150 centimetara.

090874

Usljed obilnih padavina u gornjem toku rijeke Drine u Bijeljini došlo je do znatnog porasta vodostaja. Prognoze su da će tokom sutrašnjeg dana protok dostići i do 2.500 metara kubnih u sekundi što bi izazvalo izlivanje i plavljenje naseljenih mjesta uz rijeku Drinu.

Upozorava se stanovništvo u naseljenim mjestima /Јanja, Amajlije i Popovi/ na pripravnost i da preduzmu preventivne mjere zaštite materijalnih dobara koja bi mogla biti zaplavljena.

Gorazde Portal