(FOTO) FOČANSKA LJEPOTICA POLAKO DOBIJA STARI SJAJ: OSLIKAVANJE RUKOM TURSKIH MAJSTORA

Hits: 53

Na radilištu se izvode radovi na uređenju partera, te oslikavanje u enterijeru objekta. Obje faze su u završnici, kaže diplomirani inženjer arhitekture Suad Dugalić, koordinator i rukovoditelj nadzornog tima na rekonstrukciji Aladža-džamije u Foči iz mostarske firme Arhi plus.

Fina ugađanja

Pojašnjava da kad je oslikavanje u pitanju, teško se može procentualno procijeniti njegova završenost, jer “nije ostao ni jedan element koji je predviđen a da nije u velikoj mjeri urađen. Ostaje da se svi još jedanput pregledaju, izvrše sitne korekcije te završno obradi i zaštiti svaki pojedinačni element dekoracije”.

Na oslikavanju unutar Aladže, u narodu poznate i kao Šarena džamija, radi sedam-osam umjetnika, stručnjaka iz Turske.

“Kad su radovi u parteru u pitanju, i tu se radi, zaista, o onim finim ugađanjima, jer su popločavanja završena, ivičnjaci postavljeni, čak i trava na zelenim površinama. Ostaju završna fugiranja, čišćenje i eventualne sitne opravke. Šadrvan, koji je završen i spreman, čekao je momenat završetka popločavanja, polaganja potrebnih instalacija i priključaka, kako bi se izvršila montaža i ti radovi su u toku, onoliko koliko dozvoljavaju vremenski uslovi”, saznajemo o radovima na radilištu Aladža-džamije u Foči.

I ogradni zid je oko kompleksa završen i u tijeku je završetak zidanja ulaznih kapija, kao i vanjske česme pored glavne ulazne kapije, a za ove radove d.i.a. Dugalić kaže da umnogome ovise o vremenskim uvjetima.

Nacionalni spomenik

Remek-djelo islamske arhitekture džamija Hasana Nazira u Foči (Aladža-džamija) potpuno je uništena u augustu 1992. godine. U srpnju 2004. mjesto i ostaci graditeljske cjeline Aladže proglašeni su nacionalnim spomenikom BiH. Pri historijskoj rekonstrukciji ponovno je izrastala, gradila se metodom anastiloze, odnosno korištenjem metoda i materijala kao i prije pet stoljeća.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.