(FOTO) GODIŠNJICA POGIBIJE BEKTE GACKA, ENESA BEZDROBA, ZAIMA IKOVIĆA I HASANA BEŠE

Hits: 811

Nekompletni skeletni ostaci komandira diverzantskog voda pronađeni su tokom ekshumacije u jezeru Perućac i naknadno su ukopani

Predstavnici pojedinih boračkih udruženja i malobrojni saborci obilježili su godišnjicu pogibije komandira Izviđačko–diverzantskog voda 31. drinske udarne brigade Bekte Gacka i njegovih saboraca Enesa Bezdroba, Zaima Ikovića i Hasana Beše.

Heroji koji su svoju hrabrost pokazali u najkritičnijim trenucima, na početku napada na Goražde, poginuli su tokom operacije oslobađanja višegradskih teritorija 29. oktobra 1992. godine kod sela Donja Lijeska.

– Taj vod je nosio aktivnosti odbrane u početku rata, prvenstveno prvih dana tokom zauzimanja hotela „Gradina“, čišćenja snajperista po gradu, do fočanskog i rogatičkog ratišta. Oni su ginuli izvlačeći jedan drugog i to je jedinstven primjer. Jedan je poginuo, a u pokušaju da ga izvuku, ginu i drugi, treći i četvrti. Izgubili smo tada četiri velika borca i dobra momka – kazao je ratni komandant 31. DUB-a Abduselam Sijerčić.

Foto: Abduselam Sijerčić – Pelam

Izviđačko–diverzantski vod u nastavku rata nosio je ime svog komandira Bekte Gacka.

Dvadeset i tri godina nakon rata trebamo se zapitati zašto smo zaboravili heroje odbrane BiH, poručio je Safet Sijerčić, Bektin saborac i predsjednik Saveza RVI „Sinovi Drine“ Goražde.

– Bekto je čovjek koji je nesebično išao u odbranu ovog naroda, svih nas, uvijek je bio spreman na šalu i uvijek spreman pomoći ljudima, žrtvujući i sebe. Nemjerljiva je njegova uloga u odbrani i najviše me boli što nas je ovako malo došlo da obilježi ovaj tužni dan – kazao je Sijerčić.

Dvadesetak dana nakon pogibije razmijenjena su tijela pripadnika 31. DUB-a, ali 2016. godine je utvrđeno da se prilikom klasične identifikacije potkrala greška. DNK analizom ustanovljeno je da se u mezaru u groblju Kolijevke u Goraždu, s nišanom na kojem je uklesano ime Bekte Gacka, nalazi Selim Ramić iz Crnog Vrha. Nekompletni skeletni ostaci Bekte Gacka pronađeni su tokom ekshumacije u jezeru Perućac i naknadno su ukopani. Posmrtni ostaci Hasana Beše nikada nisu pronađeni.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.