FOTO/ GORAŽDANSKI RADIOAMATER FERID SIJERČIĆ OSTVARUJE ZAPAŽENE REZULTATE NA SVJETSKIM TAKMIČENJIMA

Hits: 1586

Goraždanin Ferid Sijerčić radioamaterstvom uspješno se bavi već trinaest godina, čemu svjedoče i brojni zapaženi rezultati koje je ostvario na velikim svjetskim takmičenjima.

Ljubav prema tehnici

 Sijerčić je član Radiokluba “Drina” Goražde u kojem obnaša dužnost koordinatora Radio mreže za opasnost (RMZO). Rođen je 1983. godine u Goraždu, gdje je završio Građevinsku tehničku školu. Trenutno je apsolvent na Mašinskom fakultetu u Sarajevu.

Prvu radioamatersku klasu položio je 2003. godine, a za bavljenje ovim hobijem najviše ga je privukla ljubav prema tehnici.

– Sve to postepeno ide jedno za drugim. Kad napravite svoje prve antene i one prorade, zatim ostvarite prve veze sa zemljama ili ostrvima koje možda nikad nećete posjetiti, taj osjećaj je neopisiv – rekao je Sijerčić u razgovoru za Avaz.ba.

Sijerčić raspolaže skromnom opremom, a trenutno posjeduje radiostanicu “Yaesu FT-857D”, japanske proizvodnje.

– Ovu stanicu, koja je namijenjena za vozilo ili obično se koristi za izlete, trenutno koristim i za takmičenja – ističe Sijerčić.

Kada su u pitanju antene, ističe kako ih radioamateri u većini slučajeva prave sami. Jednu od njih Ferid koristi na takmičenjima, a napravio ju je od ribarskog štapa dužine 10 metara i nekoliko komada žice.

582ab9f3-06cc-4c89-929b-689f0a0a0a64-sijercic

Skup hobi

Pojašnjava kako radioamaterizam ima jako mnogo sekcija, a kojom će se neko baviti zavisi od pojedinca do pojedinca.

– Imate radiogoniometriju, telegrafiju, foniju, konstruktorsku sekciju (pravljenje elektronskih sklopova, različitih tipova antena…), radiomrežu za opasnost itd. – naglašava Sijerčić.

Bavljenje vrhunskim radioamaterstvom zahtijeva “dubok džep”, jer je oprema poprilično skupa.

– Može to biti deset ili nekoliko hiljada maraka, u ovisnosti za koju ste se sekciju opredijelili, koliko vam je apetit porastao prema ovom hobiju i koliko vam je dubok novčanik. U današnjem vremenu, gdje preovladava tehnologija mobilnih telefona i interneta, radioamaterizam je na samom rubu egsistencije i jako je zapostavljen, a da ne spominjem radioklubove koji opstaju zahvaljujući entuzijazmu radioamatera koji se nesebično bore i ulažu mnogo truda za svoj opstanak – poručuje Sijerčić.

U Radioklubu “Drina”, čiji je Sijerčić član od njegovog osnivanja 2009. godine, najzapaženije rezultate ostvaruju u radiogoniometriji, ali i na takmičenjima na ultrakratkim (UKT) i kratkim talasima (KT).

582aba41-50d0-494b-a5f7-6a7e0a0a0a64-55e1694e-f5cc-4a7b-a1e8-2c370a0a0a64-radio-amateri-718x446

Brojna takmičenja

– Na takmičenja gdje ja učestvujem (kratki talasi na foniji) cilj je da takmičar ostvari što više kontakata sa različitim stanicama širom svijeta. Tu, naravno, imate i zemlje množitelje, koji nose mnogo više poena. Takmičenja obično traju 24 ili 48 sati, a naravno ima i onih koja samo traju nekoliko sati u nekoliko etapa. Tu su i kategorije gdje radi više operatera na jednom uređaju, jedan operater sa jednom stanicom male ili velike snage itd. Da biste napravili dobar rezultat, potrebno je da imate dobru antenu, da ste na dobroj lokaciji, da imate dobar radiouređaj, a sve to, naravno, ovisi od kvaliteta operatera koji radi za tom stanicom – govori nam Sijerčić.

Do sada je učestvovao na brojnim takmičenjima, a najbolji rezultat ostvario je na takmičenju pod nazivom “Islands On The Air (IOTA)”, u organizaciji asocijacije radioamatera Velike Britanije, gdje je u pojedinačnoj konkurenciji u kategoriji Single Side Band 24 sata na uređajima male snage osvojio treće mjesto u svijetu.

– Nedavno su izašli preliminarni rezultati takmičenja CQ World Wide DX, koje je održano krajem oktobra, a ubraja se u jedno od najjačih svjetskih takmičenja. Trajalo je 48 sati, od kojih sam ja izdržao 38 i zauzeo 17. mjesto u svijetu, 12. mjesto u Evropi i drugo mjesto u BiH. Na ovom takmičenju učestvovalo je više od 7.000 takmičara iz svijeta, a u mojoj kategoriji u pojedinačnoj konkurenciji SSB uređajima male snage bilo je 107 takmičara – rekao je Sijerčić.

Napominje kako su poznati preliminarni rezultati još jednog takmičenja na kojem je učestvovao. Radi se o takmičenju Field Day, u organizaciji asocijacije radioamatera Njemačke za region 1, održanom početkom septembra ove godine, u trajanju od 24 sata. Sijerčić je tu zauzeo sjajno 4. mjesto.

582ab9e2-33e8-40e7-b16c-68a10a0a0a64-10003460-10203307991879729-906895865-n

Zavidni rezultati

– Naravno, ne mogu a da ne spomenem sve svoje kolege u klubu koji nesebično prenose svoje znanje na mlađe kolege i na koje se može uvijek osloniti. U BiH ima jako mnogo radioamatera koji imaju zavidne rezultate u svijetu u različitim kategorijama koji i dan danas nisu oboreni – kazao je Sijerčić.

Na kraju razgovora upitali smo ga koliko novca je potrebno za učešće na nekom takmičenju.

– Najskuplji dio svega je dok kupite adekvatnu opremu za takmičenje (radiostanicu, ispravljač itd.). Međutim, za takmičenje je također potreban novac, jer nekada morate da kupite novu žicu da biste je promijenili na anteni. Ako je takmičenje specifično po tome da morate raditi na više različitih opsega, onda morate da pravite novu antenu, kupite hranu, gorivo za prijevoz, tako da vam je potrebno oko 100 maraka za takmičenje koje traje 24 sata. Pošto su sva takmičenja godinu dana unaprijed zakazana, ja isplaniram koliko sam u mogućnosti na kojim ću da učestvujem kako bih se mogao finansijski pripremiti i počeo za to da štedim novac, naravno ako mi ne ispadnu neke važnije obaveze – zaključio je Sijerčić.

IZVOR – AVAZ