FOTO/ GORAŽDE DOBILO NAJVEĆU PLOHU ZA KLIZANJE U EVROPI

Nakon što je u prošloj godini okončan projekat cestovnog povezivanja Goražde – Sarajevo, Vlada BPK već na početku 2017 godine obradovala nas je novim mega projektom!

Naime, Goražde je dobilo najveću ledenu plohu u Evropi koja se prostire od Ustikoline do Kopača na dužini od 25 kilometara toka rijeke Drine.

– Goražde nikada do sada nije imalo plohu za klizanje, ali evo ove godine dobili smo najveće klizalište u Evropi. Vaše je samo da nabavite klizaljke i dođete do najbližeg pristaništa rijeci Drini, a naše je da vam obezbjedimo zaleđenu Drinu kako bi mogli uživati u čarima jednog od najlješih zimskih sportova, kaže se u saopštenju Vlade BPK Goražde.

Zvanično otvaranje sezone klizanja na rijeci Drini planirano je za sutra (9. januara), a uz ovaj događaj planirano je niz kulturnih događaja od kojih se jedan posebno izdvaja.

– Velika nam je čast što će otvaranje sezone klizanja na Drini biti upotpunjen baletnom predstavom „Labuđe jezero“ u izvedni ruskog baleta. Ova baletna predstava trebala je nedavno biti održana u Sarajevu, ali zbog nemogućnosti kreiranja ledene površine zbog redukcije vode predstava je otkazana. Poslali smo upit Ruskom državnom baletu da li bi izveli  predstavu na sred rijeke Drine što su oni objeručke prihvatili.

Stvaranje najveće ledene plohe u Evropi, kako navode u Vladi BPK, otvara novu mogućnost Drinskog povezivanja Ustikoline i Goražda na vrlo jedinstven i orginalan način.

– Nakon što smo cestovno povezali Goražde i Sarajevo, u planu je da zaleđenom rijekom Drinom povežemo Ustikolinu i Goražde i to na način koji će biti prava turistička atrakcija. Potrebni su nam samo irvasi i sanke, a oni bi stalno “saobraćali” po zaleđenoj rijeci Drini što je jedinstven primjer u Evropi,  ističu u Vladi BPK.

Sezona klizanja na Drini trajaće dok to vremenske prilike budu dozvoljavale.

Tekst je satiričnog karaktera njegova svrha nije omalovažavanje ili vrijeđanje bilo koga već zabava i humor sa stvarnim ili približno stvarnim događajima i naravno nipošto nemojte pokušavati da kližete. 🙂


gorazdeportal.com


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: