(FOTO) GORAŽDE: NI 27 GODINA POSLIJE ZLOČINCI NISU ODGOVARALI ZA SVIREPE ZLOČINE NAD CIVILIMA

Hits: 90

Prošlo je 27 godina od stravičnih zločina koji su 22. maja 1992. izvršeni nad više od 40 stanovnika goraždanskog naselja Lozje.

U napadu koji je počeo u ranim jutarnjim satima, uz naredbe s megafona da se niko ne ostavlja živim, civili zatečeni u njihovim kućama su ubijani, mučeni i zarobljavani, a jedan broj njih pronađen je nakon rata s tragovima svirepog iživljavanja, poput zakucavanja eksera u lobanju.

Iako su preživjeli u više navrata davali iskaze o zločincima, uglavnom komšijama koje su prepoznali, do danas za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Midheta Oruli u napadu je ostala bez majke i brata te još 13 članova uže porodice. Sa još 36 stanovnika Lozja i sama je zarobljena i mučena, najprije u kući Turkovića, a potom zlostavljana i u školi u Podhranjenu.

– Sjećanja su ista i danas, ali je ogorčenje veće jer 27 godina mi vapimo da se procesuiraju ratni zločini. Ovdje poručujem tužilaštvu – dajte, konačno, radite svoj posao! Je li čekate da svi pomremo!? Vi dobro znate gdje se kriju ratni zločinci. Kriju se u Srbiji, u Obrenovcu. Mi žrtve znamo, ali vi nećete da radite svoj posao – ogorčena je Oruli.

Zarfa Hošo noć ranije izašla je iz naselja, a po povratku je naišla na stravične slike.

– Na svakom koraku ubijeni. Našli smo u kući tri-četiri leša, ne zna se ko je. U svojoj kući brat mi je bio zavezan, izgorio. Ubijena su mi i dvojica sestrića. Cilj je bio da se muslimani satru. Ovog treba i Evropa i svijet da se stide, a naši političari da sjednu i razgovaraju, da se mržnja više odbije od naroda – kaže Hošo.

Predsjednik Udruženja logoraša Goražde Muhamed Hećo još jedanput je zatražio utvrđivanje potpune istine i procesuiranje odgovornih za naredbu i izvršenje ovog zločina.

– Posebno trebamo govoriti o imenima žrtava i fenomenu prikrivanja i pravdanja zločina. Svi uporno govorimo – možemo oprostiti, ali ne možemo zaboraviti. Mene svih ovih godina nakon agresije na BiH nikada niko nije pitao hoću li mu oprostiti, a mislim da nije ni vas. U suštini, mi nudimo oprost nekome ko ga ne traži, nekome ko veliča zločin, nekome ko bi možda sutra još gori zločin izvršio. Ne treba pozivati na osvetu i mržnju, jer BiH je zemlja svih nas, ali istina mora biti vidljiva u Goraždu, ali i Prijedoru, Bihaću, Ključu, Brčkom – istakao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.