(FOTO) GRAD GORAŽDE NASTAVLJA PRUŽATI POMOĆ U ZAPOŠLJAVANJU KROZ DODJELU KREDITNIH SREDSTAVA

Hits: 226

Na osnovu odluka o dodjeli kreditnih sredstava iz Namjenskog depozita Grada Goražda u cilju bržeg zapošljavanja koje je na 8. redovnoj sjednici donijelo Gradsko vijeće Grada Goražda, u Maloj sali Gradske uprave danas je organizovano potpisivanje ugovora o korištenju ovih sredstava u cilju bržeg zapošljavanja na području grada Goražda, odnosno na ime zadržavanja postojećih radnih mjesta.

Ugovore su danas potpisali gradonačelnik Muhamed Ramović i vlasnici firmi (”BIRO TEHNIKA” d.o.o, UR fast food ”BRZOGRIZ”, OR ”ROT – VELER”, TR ”PARK”, SPP ”MALINJAK ANDRIĆ” i ”MAGNUM” d.o.o.). Osobe koje su zaposlene u pomenutim firmama, a zahvaljujući pomenutom kreditu zadržaće postojeće radno mjesto. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora je 48.000,00 KM kojima će se korisnici kredita obavezati da zaposle odnosno zadrže u radnom odnosu radnike sa kojima imaju zaključen ugovor o radu najmanje dok traje otplata kredita.

 

Današnjem potpisivanju prisustvovao je i predsjednik Kreditnog odbora Gradskog vijeća Grada Goražda Adis Mujagić koji je ovom prilikom naglasio da odobravanjem pomenutih kreditnih sredstava Grad Goražde brine o svojim privrednim subjektima i na ovaj način im pomaže.

Obzirom da su privredni subjekti zadovoljni i da se dodjela ovih sredstava pokazala opravdanom, Gradska uprava ubrzo raspisuje novi Javni poziv naglasio je gradonačelnik Muhamed Ramović.

– Danas smo potpisali 6 ugovora vrijednosti 48.000,00 KM sa šest subjekata gdje su dobili po 8.000,00 KM za zadržavanje postojećih radnih mjesta. Obzirom da su svi zadovoljni i da se dodjela ovih sredstava pokazala opravdanim mi vrlo brzo raspisujemo novi Javni poziv i u narednom periodu mi ćemo biti na usluzi privrednim subjektima. Mi imamo 320.000,00 KM deponovano na računu i oni trebaju da ispune uslove kako bi mogli dobiti sredstva. Ovaj kredit je vrlo povoljan i ono što je važno napomenuti jeste da Grad Goražde ne uzima nikakvu kamatu, već dio svojih usluga naplaćuje banka što čini kredit najpovoljnijim. Mi ove kredite dodjeljujemo u kontinuitetu, a Gradsko vijeće daje konačnu odluku uz provedene procedure. Uglavnom svi su odgovorni i svi vraćaju svoje kredite. Jeste da malo duže traje procedura, ali u narednom periodu gladati da je skratimo bar na dva mjeseca.

 

U ime TR „PARK“ riječi zahvalnosti prilikom potpisivanja današnjeg ugovora uputio je Emir Kuljuh

– Prvi put koristim ova sredstva i ovom prilikom bi se zahvalio Gradskom vijeću i gradonačelniku Muhamedu Ramoviću. Meni će ova sredstva sigurno mnogo značiti za obrt kapitala i ono što bih želio naglasiti jeste da je procedura malo duga puno se čeka, a jeste da su uslovi mnogo bolji i povoljniji nego kod komercijalnih banaka i u budućnosti bi bilo dobro da se procedura smanji na što manji mogući rok.”

Ovo je još jedna u nizu mjera koje provodi Grad Goražde, a koja treba da doprinese zapošljavanju, odnosno zadržavanju postojećih radnih mjesta, te pokazatelj opredjeljenosti naše lokalne zajednice da ulaže u svoje kapacitete i razvija privredu.

gorazdeportal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.