FOTO/ KORAČATI TRAGOM LJUBAVI – TRAGOM AMINE EFENDIĆ

Hits: 1743

Amina Efendić, mlada goraždanska pjesnikinja koju je prerana smrt otrgla iz okrilja porodice i brojnih prijatelja, pisala je pjesme u kojima je ostavljala sebe, bez ostatka. Pjesme u kojima je, obzirom njene godine u kojima je stvarala / preminula je u 21 godini života/ bilo začuđujeće mnogo mudrosti. Stvarala je poeziju koja je ostavila trajni trag.

A tragom njenih pjesama, „ Tragom ljubavi“ ( prema naslovu jedne od Aminih zbirki poezije) po peti put kako nastavnici (Aktiv nastavnika bosanskog jezika i književnosti ) i đaci OŠ“ Husein ef. Đozo“, škole koju je pjesnikinja pohađala, organizuju veče posvećeno ovoj poetesi, koračali su srcima njeni prijatelji.


Govorili su Aminine pjesme, a u Domu mladih goraždanskog Centra za kulturu treperile su stihovi koje je Amina stvarala sa istinskom predanošću, žestinom,iskrenošću osobe koja ono što misli govori, ono što misli – piše.
Nosila je na usnama dobre riječi od kojih su u očima ljudi oko nje nicali osmjesi. Svima je poklanjala radost.

Tu radost Amininog stvaranja osjetili smo i tokom večeri koja će, kao i četiri ranije njoj posvećene ostati da se pamti. Srce Amine Efendić, rečeno je tokom ove večeri. kucalo je ritmom u kome je svaki otkucaj bio jedna njena pjesma.


A te su pjesme smještene u zbirkama “Tragom ljubavi” (2002.), “Princ pješak” (2005.) i “Ko to piše priču bez junaka” (posthumno).

Novina “Glas Goražda”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.